Avionët qeveritarë shfaqin avari, turpërohet Merkel dhe ministrat e saj

AKTUALITET


Në Gjermani ndodh herë pas here, që avionët qeveritarë të mos startojnë për shkak të avarive. Së fundmi duhej të udhëtonte me vonesë në Nju Jork, ministri i Jashtëm Heiko Maas.

Edhe një vonesë tjetër që të turpëron për shkak të një avioni me defekt: Fillimisht ministri i Jashtëm gjerman, Heiko Maas duhet të ndërronte avionin për shkak të problemeve të Airbus A321 para fluturimit në Nju Jork, por edhe Airbus 319 solli vonesa, sepse duhej të furnizohej me urgjencë në Islandë. Por kjo nuk është avaria e parë, që e prish programin e një politikani të nivelit të lartë gjerman. Një arsye për këtë është, se kancelarja, ministrat e shoqëruesit nuk fluturojnë me linjat ajrore të pasagjerëve, por me flotën ajrore federale.


Çfarë është shoqata luftarake e fluturimit?

Krerët më të lartë të qeverisë gjermane, si kancelarja Merkel apo ministri i Jashtëm, Maas fluturojnë me “Flugbereitschaft” të Ministrisë së Mbrojtjes, një shoqatë ushtarake e aviacionit luftarak, e cila krahas ushtarëve dhe materialeve luftarake kryen edhe fluturime të politikanëve të nivelit të lartë. Kësaj instance të Ministrisë së Mbrojtjes i përkasin edhe dy avionë të tipit Airbus, A340 që njihen si avionë qeveritarë, e që përdoren për fluturime të gjata. Njëri mban emrin “Theodor Heuss”, tjetri “Konrad Adenauer”. Krahas një duzine avionësh më të vegjël, aty bëjnë pjesë edhe tre helikopterë.

Avionët Airbus janë marrë nga rezervat e Bundesëehrit. Ata janë të baravlersshëm me avionë të rinj, e kanë avantazhin e çmimit më të leverdisshëm. Para se të fluturojnë qeveritarët e lartë, ata përshtaten për funksionin e ri. Personat përgjegjës thonë, se avionët teknikisht janë të kontrolluar më së miri. As vjetërsia e tyre nuk luan ndonjë rol. E megjithatë shfaqen rregullisht avari.

Lista e gjatë e avarive

Lista e avarive është e gjatë, por nga një përzgjedhje mund të kujtosh avarinë e Majit 2019, kur ministri i Jashtëm, Heiko Maas, për shkak të një avarie mbërriti me 70 minuta vonesë në Bullgari. Në shkurt, po Heiko Maas në fund të një vizite në Afrikë, duhej të qëndronte në kryeqytetin e Malit, Bamako, dhe mundi të udhëtonte vetëm pas 20 orësh.

Në janar 2019, presidenti gjerman, Frank-Walter Steinmeier duhej të qëndronte në Adis Abeba për shkak të një defekti.

Në nëntor 2018, avioni me të cilin, duhej të udhëtonte kancelarja Merkel për në samitin e G20-s në Buenos Aires pati defekt. Avioni rezervë nuk mund të përdorej, sepse nuk ishte e mundur të krijohej një ekip i përshtatshëm kaq shpejt. Prandaj Merkel-it i duhet të kalonte natën në një hotel në Bonn, dhe të fluturonte në mëngjes me një avion tjetër qeveritar në Madrid e prej aty me linjën e pasagjerëve Iberia të fluturonte në Buenos Aires. Pasagjerët e tjerë në business class duhet të jenë habitur, kur në krah të tyre kanë parë një nga gratë më të fuqishme të botës.

Lista vazhdon me korrikun e vitit 2018, kur udhëtimi i presidentit Steinmeier shtyhet me disa orë, për shkak të një defekti hidraulik në avion. Por këtë herë ishte gati një avion tjetër për në Bjellorusi. Defektet vazhdojnë, edhe në maj 2006, para udhëtimit në samitin e Amerikës Latine të Steinmeier, atëherë ministër i Jashtëm, avioni tregoi një rënie kërcënuese presioni. Piloti vendosi zbritjen në kryeqytetin austriak, Vjenë./DW/
Skip to toolbar