Dorëhiqet Medvedev, Putin emëron kryeministrin e ri rus

BOTA


Mikhail Mishustin është emëruar kryeministri i ri i Rusisë nga presidenti Putin, vetëm pak orë pasi Dmitry Medvedev dhe qeveria e tij dhanë dorëheqje, në përgjigje të thirrjes së Putinit për ndryshime të mëdha kushtetuese.

Mishustin, 53 vjeç, mbante postin e Shërbimit Federativ të Taksave që prej 2010, ndërsa ka punuar në qeverinë ruse që në vitin 1998. Emri i tij është dërguar nga presidenti Putin në parlament për miratim.


Të mërkurën, Putin bëri thirrje për ndryshime të mëdha kushtetuese, që do të rrisnin kompetencat e parlamentit, përpara përfundimit të mandatit të tij, më 2024 dhe në të njëjtën kohë bëri dorëheqjen edhe Medvedev për “t’i siguruar presidentit mundësinë për të ndërmarrë të gjitha vendimet e nevojshme”.

Putin tha se Kushtetuta e Rusisë, e vitit 1993, duhet ndryshuar për t’i dhënë Dumës Shtetërore, që është Dhoma e Ulët e Parlamentit, të drejtën për të emëruar ministrat e kabinetit dhe kryeministrin, por që Rusia duhet të mbetet “republikë e fuqishme presidenciale”.  

“Presidenti duhet të ruajë të drejtën për të përcaktuar detyrat dhe përparësitë e qeverisë, si dhe të drejtën për të shkarkuar kryeministrin, zëvendësat e tij dhe ministrat federalë, në rast të moskryerjes së detyrave ose humbjes së besimit”, tha Putin.
Skip to toolbar