Gjykata në Irlandën e Veriut rrëzon vendimin për deportimin e emigrantëve në Ruandë, qeveria britanike paralajmëron apelim

BOTA


Ligji i qeverisë së Rishi Sunak për të dëbuar emigrantët në Ruanda nuk do të zbatohet në Irlandën e Veriut, vendosi gjykata e lartë, me argumentin se minon mbrojtjen e të drejtave të njeriut të garantuara në rajon sipas marrëveshjeve pas Brexit.

Kuadri pas Brexit ëindsor, i rënë dakord bashkërisht nga Mbretëria e Bashkuar dhe BE, thotë se nuk mund të ketë ulje në dispozitat e të drejtave të përfshira në marrëveshjen e paqes të së Premtes së Mirë të Irlandës së Veriut të vitit 1998. Por vendimi i gjykatës të hënën zbuloi se dispozitat në akt rezultuan në një “zvogëlim të të drejtave” në Irlandën e Veriut, duke përfshirë edhe për azilkërkuesit rezidentë atje.


Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar po shqyrton apelimin kundër vendimit, për të cilin avokatët kanë paralajmëruar se mund të prishë planet e ministrave për të dërguar mijëra azilkërkues në Ruandë.

Partia Unioniste Demokratike (DUP) tha se Doëning Street kishte injoruar paralajmërimet e saj në lidhje me legjislacionin dhe se Irlanda e Veriut rrezikonte të bëhej një magnet për azilkërkuesit.

“Është e domosdoshme që politika e imigracionit të zbatohet në mënyrë të barabartë në çdo pjesë të Mbretërisë së Bashkuar,” tha Gavin Robinson, udhëheqësi i përkohshëm i partisë.

Plani i Ruandës ka alarmuar gjithashtu qeverinë irlandeze, e cila thotë se shumica e azilkërkuesve në republikë vijnë nga Britania e Madhe nëpërmjet Irlandës së Veriut, duke çuar në kampe në Dublin që kanë zhgënjyer koalicionin qeverisës të Simon Harris në prag të zgjedhjeve lokale dhe evropiane.

Akti i Migrimit të Paligjshëm parandalon individët që mbërrijnë në Mbretërinë e Bashkuar me mjete të parregullta, siç janë varkat e vogla, që ndonjëherë të mos jenë në gjendje të kërkojnë azil.

Megjithatë, Sunak tha se gjykimi nuk do të prishë planet e qeverisë për Ruandën.

“Ky vendim nuk ndryshon asgjë në lidhje me planet tona operacionale për të dërguar emigrantë të paligjshëm në Ruandë këtë korrik ose ligjshmërinë e Aktit tonë të Sigurisë së Ruandës. Ne vazhdojmë të punojmë për të nisur fluturimet e rregullta për në Ruandë në javët në vijim dhe asgjë nuk do të na shpërqendrojë nga kjo apo dërgimi në orarin që kam përcaktuar. Duhet të fillojmë fluturimet për të ndaluar varkat.

Kam qenë vazhdimisht i qartë se angazhimet në marrëveshjen e Belfast-it (e Premtja e Mirë) duhet të interpretohen ashtu siç janë synuar gjithmonë dhe jo të zgjerohen për të mbuluar çështje si migrimi i paligjshëm. Ne do të ndërmarrim të gjitha hapat për të mbrojtur këtë pozicion, duke përfshirë edhe apelin.”, tha kryeministri britanik./abcnews.al
Skip to toolbar