Google 25 vjeç, pse ky emër dhe si na ndryshoi jetën

Më të fundit


Google po feston sot 25-vjetorin. Më 27 shtator 1998 themeluesit, doktorantët Sergey Brin dhe Larry Page, themeluan bazën e tyre funksionale, zyrën e parë të Google, në një garazh me qira.

Të dy ishin takuar në një klasë të shkencave kompjuterike në Universitetin Stanford dhe zbuluan se kishin një vizion të përbashkët: ta bënin World Wide Web një vend më të aksesueshëm. Para se të mbërrinin… në garazh, të dy punuan pa u lodhur nga konviktet e tyre për të zhvilluar një prototip për një motor kërkimi më të mirë.


Ka një diskutim të gjatë në lidhje me “datën e lindjes” së Google. Në të kaluarën, Google e ka festuar ditëlindjen në data të tjera, ndonjëherë më 4 shtator, ditën në të cilën, në vitin 1998, është paraqitur kërkesa për themelimin e kompanisë; ndonjëherë festimet bëheshin më 7 shtator, që është data në të cilën kompania u themelua në të vërtetë. Vetë 27-ta mund të burojë gjithashtu nga data në të cilën Page dhe Brin, ende studentë, përshkruan projektin e motorit të tyre të ri të kërkimit për herë të parë në një botim.

Por si lindi dhe evoluoi motori i kërkimit më i përdorur në planet? Në vitin 1997, Page dhe Brin kishin zhvilluar tashmë embrionin e një mjeti të krijuar për të ndihmuar përdoruesit të orientoheshin në World Wide Web për disa vjet. Megjithatë, ata donin të diplomoheshin në Stanford së pari, kështu që fillimisht u përpoqën të shisnin teknologjinë në një nga kompanitë që ju lejuan të kryenin kërkime në ueb: përkatësisht Yahoo!, AltaVista dhe Excite.

Për vite me radhë, askush nuk ishte vërtet i interesuar për motorët e kërkimit, ndoshta sepse nuk ishte e qartë se si mund të bëheshin burim të ardhurash. Por ndërkohë, shpikja e Page dhe Brin filloi të kishte sukses të madh midis studiuesve në Stanford, ku funksionoi me kapacitet të plotë. Të bindur se askush tjetër nuk mund t’i ndihmonte, në një moment të caktuar të dy vendosën të fillonin biznesin e tyre.

Për të gjetur financimin e nevojshëm, ata takuan Andy Bechtolsheim, shefin e Sun Microsystems, një kompani që prodhonte softuer dhe gjysmëpërçues. Pas vetëm 15 minutash Bechtolsheim shkroi një çek prej 100 mijë dollarësh dhe ua dha atyre.

Page dhe Brin festuan suksesin e tyre në Burger King, më pas shkuan në bankë, depozituan shumën dhe që nga ai moment filloi ngritja e pandalshme e Google. Vazhdimi është historia e sotme. Vit pas viti hartat, shërbimet e postës elektronike, platformat shkollore dhe sot inteligjenca artificiale janë shtuar në motorin e kërkimit.

Pse ky emër? Emri Google, nga ana tjetër, vjen nga googol, i cili thjesht përfaqëson një numër të madh (1 i ndjekur nga 100 zero). Origjina e këtij emri është mjaft kurioze dhe daton që nga viti 1920, kur matematikani amerikan Edward Kasner po ecte në pyll me nipin e tij Milton Sirotta, i cili i kërkoi një sugjerim për emrin që t’i jepte një numër befasues. Përgjigja e tij ishte googol, një term i cili, u bë i famshëm vetëm njëzet vjet më vonë, kur Kasner e përmendi atë në librin “Matematika dhe Imagjinata”.
Skip to toolbar