Ish-Presidenti Rumun Iliesku akzuohet për krime kundër njerzimit

Më të fundit


Ish-Presidenti Rumun Ion Iliesku është akuzuar për krime kundër njerzimit, bazuar në rolin e tij në revolucionin që rrezoi regjimin komunist në viitin 1989.

Edhe pse 89 vjeçar, dy here ish-Presidenti i Rumanise u njoh me akuzat ndaj tij ditën e Hënë.


862 civile mbetën të vrare gjatë revolucionit të vitit 1989 i cili rrëzoi regjimin komunist të Nicolae Çausheskut. Prokurorët thanë se Iliesku ëhstë përgjegjës për fushatën e dezinformimit e cila krijoi një klimë terrori për vendin dhe qytetarët. Ata e akuzojnë atë edhe për organzimin e gjyqit kriminal jo të vertëte që pasi ekzekutivimin e Çausheskut dhe bashkëshortes së tij Elena.

Gazetarët rumunë të komentuan këtë zhvillim. Ata u shprehën se periudha pas revolucionit në Rumani ishte shumë kaotike dhe se Iliesku ka manipuluar me qëllim situatën duke krijuar pasiguri në vend për qëllimet e tij politike.
Skip to toolbar