Ja pse topat e ‘Botërorit’ të Katarit karikohen sikur të ishin smartfonë normalë…

Më të fundit


Topat e Kupës së Botës 2022 në Katar janë të karikuar si një smartphonët normalë. Që është një nga turnetë më revolucionarë ndonjëherë, kjo është e qartë nga të gjitha këndvështrimet. Në terren, jashtë dhe në mbarë botën, perceptohet kjo klimë risie, e cila në disa raste ndoshta ka shkuar edhe më tej.

Por askush nuk priste që edhe objekti i përdorur për ta ushtruar këtë sport në mënyrën më të mirë të tij ishte modifikuar thellësisht. Jo aq shumë në pamje, pasi një top mund të jetë vetëm sferik, por për sa i përket strukturës që e përbën atë.


“Dailymail” tregoi se si topat zyrtarë “Al Rihla”, të përdorur në Kupën e Botës së Katarit, janë aq të teknologjisë së lartë sa jo vetëm duhet të fryhen me ajër, por duhet edhe të karikohen. I prodhuar nga Adidas, topi, i cili e ka marrë emrin nga fjala arabe “udhëtim”, ka një sensor të brendshëm që mat të dhëna të tilla si shpejtësia dhe drejtimi.

Kjo lejon që topi të monitorohet edhe për pozicionin jashtë loje nga VAR. Një foto e pabesueshme e postuar nga portali online i medias britanike tregoi se si topat karikohen, si një smartphon i zakonshëm, nga një tabelë elektrike përpara ndeshjeve.

Sensori peshon vetëm 14 gram dhe është shumë i dobishëm për dërgimin e informacionit të dobishëm te gjyqtari për vendimet e diskutueshme në fushë, me mbështetjen e VAR. Vetëm mendoni se sa herë që topi goditet, drejtohet, hidhet apo edhe thjesht preket, sistemi zbulon 500 korniza për sekondë.

Të dhënat dërgohen në kohë reale nga sensorët në një sistem pozicionimi lokal, i cili përfshin një instalim të antenave të rrjetit të vendosura rreth fushës së lojës, të cilat kapin dhe ruajnë të dhënat për përdorim të menjëhershëm.

Prandaj, karikimi është gjithashtu i nevojshëm, sepse konsumi gjatë një loje është i madh. Kur një top fluturon jashtë kufijve gjatë lojës dhe një top i ri hidhet ose goditet për ta zëvendësuar atë, sistemi i fundit kalon automatikisht në futjen e të dhënave për topin e ri pa nevojën e ndërhyrjes njerëzore.

Në mënyrë njerëzore, disa lojtarë, si Trippier i Anglisë, kanë vënë re se topi është shumë i lehtë. “Sa herë që e godisja, ndjeja se topat ishin pak më ndryshe, – tha mbrojtësi i djathtë i Anglisë. – Do të thosha se topat në këtë Botëror janë pak më të lehtë. Duket se nëse ushtroni shumë fuqi mbi to, fluturojnë larg”.




Skip to toolbar