Masakra në Zelandën e Re: Parlamenti voton ndalimin e armëve

Më të fundit


Dhoma e deputetëve në Zelandën e Re ka votuar pro projekt-ligjit që ndalon shitjen dhe përdorimin e armëve gjysmë automatike dhe pushkëve, brenda më pak se një muaji pas sulmit vdekjeprurës në xhaminë e Christchurch që la 50 të vdekur.

Rezultati I votimit ishte përtej pritshmërive, paketa ligjore mori 119 vota pro dhe 1 kundër, ndërkohë që tani pritet miratimi nga  Guvernatori I Përgjithshëm për të marrë formën ligjore. 


Kryeministrja e Zelandës së Re, Jacinda Arden, risolli gjatë fjalës së saj në parlament të mërkurën, eksperiencën e vizitës në vendin e ngjarjes në Christchurch, duke theksuar se “asnjëri prej viktimave nuk kishtë një plagë të vetme”, tha ajo, “por kishin plagë të shumta, duke e bërë rekuprimin dhe shërimin shumë të vuajtshëm dhe vëshirë”, ndërsa nuk mbajti dot lotët gjatë fjalës së saj.  

Këto armë, vijoi ajo, janë prodhuar për të vrarë, dhe këtë bënë edhe me 15 Mars, përfundoi fjalën e saj pas votimit masiv të draft-ligjit.  

Brendan Tarrant, një 28 vjeçar me kombësi Australiane, po përballet me akuzat e sulmit të 15 Marsit. Ai do të përgjigjet për 50 akuza vrasje dhe 39 tentativa vrasje.
Skip to toolbar