Mogherini e shqetësuar për lirinë e medias: Ka përpjekje për ta frenuar

Më të fundit


Në ditën botërore të lirisë së medias vjen dhe një mesazh nga shefja e politikës së jashtme në BE, Frederica Mogherini. Ajo ka deklaruar se BE është e vendosur të mbrojë median e lirë, por së fundi sipas saj, ka përpjekje për ta frenuar atë.

 “Po shohim gjithnjë e më shumë përpjekje për të frenuar hapësirën për median e lirë, gjithashtu për të minuar në mënyrë sistematike kredibilitetin e mediave. Shumë gazetarë kanë humbur jetën ose e kanë rrezikuar jetën e tyre për të vënë në pah të vërtetën. Demokracia e shëndetshme mbështetet në një debat publik të hapur, të lirë dhe të ndershëm dhe është detyrë e jonë të mbrojmë këtë hapësirë dhe të mos lejojmë askënd të përhapë dezinformata që nxisin urrejtjen, ndarjen dhe mosbesimin në demokraci”, u shpreh Mogherini në një komunikatë të lëshuar mbrëmë, në prag të Ditës Botërore të lirisë së medias është sot data 3 Maj.


Kjo datë u vendos nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së në dhjetor 1993, pas rekomandimit të Konferencës së Përgjithshme të UNESCO-s.

Raporti  për vititin 2019 për lirinë e shtypit të publikuar nga Reporterët pa Kufij (RSF) tregon se numri i vendeve që konsiderohen të sigurta, ku gazetarët mund të punojnë në siguri të plotë, vazhdon të bjerë nga viti në vit, ndërkohë që janë shtuar rastet e dhunës ndaj gazetarëve.
Skip to toolbar