Protesta, bashkia fermerëve: Regjistrohuni pastaj shisni!

Mëngjesin e të hënës disa fermerë kanë protestuar në qytetin e Korçës, pasi nuk janë lejuar të shesin produktet e tyre nga policia bashkiake. Shkak është bërë mungesa e pajisjes me NIPT tregtar të fermerëve.

Për protestën e fermerëve ka reaguar dhe Bashkia e Korçës, ku në një deklaratë për mediat, numri dy i kësaj bashkie, Kletjon Kita u shpreh se fermerët duhet të pajisen me NIPT për të shituar në tregun e qytetit.

“Nisem aksionin për mos lejimin e tregtarëve në tregun e shumicës. Fermerët duhet të pajisen me nipt dhe të tregtojnë prodhimet në markaton e shijes. Do vijojmë me aksionin për shmangien e përplasjes mes tyre”, deklaroi Kita.

Në fakt, kanë qenë tregtrët e shumicës dhe pakicës, të cilët tregtojnë në tregun agro-ushqimor të qytetit, ata që kanë kërkuar që fermerët të pajisen me NIPT tregtimi pr të shituar në këtë treg.

Rasti i Dibrës dhe hapësira ligjore, ja si PS mund ta largojë Voltana Ademin

Pavarësisht dorëheqjes së Valdrin Pjetrit nga marrja e detyrës së kryetarit të ri të Bashkisë Shkodër, Partia Socialiste ka vendosur që në datën 19 gusht të bëhet konstituimi i këshillit të ri bashkiak. Sipas ligjit “Për pushtetin vendor”, në nenin 61, për “Përfundimin para kohe të mandatit të kryetarit të bashkisë”, në pikën 1/a thuhet se “mandati i kryetarit të bashkisë përfundon para afatit në rast kur kryetari, nuk pranon të bëjë betimin”. Më pas, në pikën 2 të këtij neni, përcaktohet dhe procedura që ndiqet në rastet e dorëheqjes.

“Kryetari i bashkisë në rastet e dorëheqjes e depoziton atë pranë këshillit bashkiak përaktës. Sekretari i këshillit, për ndjekjen e procedurave të nevojshme, njofton prefektin për dorëheqjen e kryetarit”, thuhet në pikën 2 të nenit 61. Në këto kushte, duket se mazhoranca nuk do të lejojë që procedurat e dorëheqjes së Valdrin Pjetrit t`i ndjekë sekretari i mëparshëm i këshillit bashkiak të Shkodrës, por përmes konstituimit të këshillit të ri, këtë detyrë do ta bëjë sekretari i ri i këshillit bashkiak.

Por në këtë pikë, mazhoranca ka dhe arsye të tjera pse duhet të bëjë konstituimin e këshillit bashkiak. Në kushtet kur Valdrin Pjetri nuk do të jetë më kryetar bashkie, mazhoranca, duke shfrytëzuar nenin 61 të ligjit të pushtetit lokal, duket se do të përdor një plan “B” për të drejtuar Shkodrën, duke mos e lënë qytetin verior në dorë të Voltana Ademit, mandati i së cilës përfundon në datën 20 gusht. Konkretisht, në nenin 4, shkruhet se “Në rastet e përfundimit të parakohshëm të mandatit, organizohen zgjedhjet e pjesshme për kryetarin e bashkisë, në përputhje me dispozitat e Kodit Zgjedhor të Republikës së Shqipërisë”.

Por, duke marrë parasysh faktin që Ilir Meta mund të mos dekretojë një datë të re për zgjedhjet në Shkodër, dhe në kushtet kur 13 tetori nuk njihet nga qeveria si datë për zgjedhjet lokale (pasi e ka rrëzuar Kolegji Zgjedhor), mazhorancës i vjen në ndihmë pika 5 e nenit 61 të ligjit “Për pushtetin vendor”. Konkretisht, në këtë pikë thuhet: “Me përfundimin para kohe të mandatit të kryetarit të bashkisë, sipas këtij neni, deri në zgjedhjen e kryetarit të ri, funksionet e tij i kryen zëvendëskryetari i bashkisë.

Në rastet kur ka më shumë se një zëvendëskryetar bashkie, këshilli përkatës, me shumicën e votave të numrit të përgjithshëm të anëtarëve të tij, cakton një nga zëvendëskryetarët të kryejë funksionet e kryetarit deri në zgjedhjen e kryetarit të ri”. Pra, kjo pikë mund t`i japë zgjidhje situatës në Shkodër, në mënyrë që mazhoranca të ketë kontrollin e bashkisë. Por fillimisht, do të duhet të sqarohet pika 4 e nenit 60, po në këtë ligj, ku shkruhet se “Ushtrimi i mandatit të kryetarit të bashkisë fillon në çastin kur bën betimin dhe përfundon kur bën betimin kryetari pasardhës”.

Sipas këtij përcaktimi ligjor, kryetarit të bashkisë i mbaron mandati kur bën betimin i riu. Në këto kushte, mund të ekzistojë edhe një tjetër skenar, pavarësisht dorëheqjes pa e bërë betimin, Valdrin Pjetri mund të betohet më 19 gusht sa për të bërë të pavlefshëm mandatin e Voltana Ademit, dhe më pas të deklarojë dorëheqjen zyrtare para këshillit të ri bashkiak, por duke emëruar një zëvendës kryetar. Në këto kushte zgjidhet një zëvendës kryetar, që merr drejtimin e Bashkisë Shkodër, deri në mbajtjen e zgjedhjeve të reja.

Drejtimi i bashkisë nga zëvendëskryetari nuk është një rast i panjohur në vendin tonë. Në 21 maj të vitit 2016, këshilli bashkiak i Bashkisë Dibër, vendosi të emëronte zëvendës kryetarin e bashkisë, Et’hem Fida si drejtues të Bashkisë, pas largimit të Shukri Xhelilit, që iu publikua një videoskandal. Fida e drejtoi bashkinë e Dibrës deri në momentin që u mbajtën zgjedhjet e reja, data e të cilave u përcaktua pas vendimit të formës së prerë nga gjykata. Megjithatë, rasti Pjetri dhe Shkodra janë në kushte të tjera, por në thelb është i njëjtë. Tashmë mbetet për t`u parë se çfarë do të ndodhë të hënën më 19 gusht, nëse do të jetë ky skenari, apo mazhoranca ka menduar diçka tjetër./Realstory.al/.

Kërcënon Xhelal Mziu: Nuk e lëshoj karrigen në Kamëz

Kamza ka qenë një nga bashkitë më të rëndësishme të drejtuara nga Partia Demokratike dekadën e fundit. Kryebashkiaku i kësaj bashkie Xhelal Mziu, pas një periudhe të gjatë të drejtimit të këtij bastionit të djathtë, tashmë do të largohet. Por, gjatë kësaj të diele, Mziu ka “kërcënuar” duke u shprehur se nuk “e liroj karrigen”, pasi sipas tij zgjedhjet janë farsë.

“Na kthejnë në kohët më të errëta të komunizmit. Rezultati nuk do çertifikohet, Rama mori goditjen e merituar nga qytetarët. Qytetarët tashmë e dine se e keqja e vendit është qeveria, Rama vulosi fundin e tij”.

“Nuk do e liroj karrigen e bashkisë për një pseudo kandidat qe nuk merr as 7 përqind te votave, zgjedhjet legjitime janë më 13 tetor. Jam i gatshëm të përballem në garë reale, postin e kryebashkikut e lë vetëm me votë të lirë”, është shprehur Mziu, për Ora News.

Xhelal Mziu bëhet kryebashkiaku i parë i djathtë në detyrë që kërcënon se nuk do të lirojë karrigen e bashkisë së Kamzës, pas zgjedhjeve të kësaj të diele. Sipas tij, postin e bashkiakut do e lirojë vetëm kur të ketë votë të lirë. Në fakt, nuk dihet nëse PD dhe drejtuesit e zgjedhur prej saj, që tashmë do të duhet të largohen nga postet që mbajnë, do të kenë një plan tjetër për të penguar ardhjen e detyrë të bashkiakëve të rinj që dalin pas zgjedhjeve të kësaj të diele.

Veliaj në Ndroq: Do ndërtojmë treg agro-ushqimor në varësi të bashkisë

Erion Veliaj ka zhvilluar një takim elektoral me banorët e Ndroqit, të cilëve u ka premtuar se në mandatin tjetër do të ndërtohet një treg agro-ushqimor, i cili do të jetë nën menaxhimin e bashkisë dhe jo të privatit. “Mezi pres që të bëjmë disa gjëra për fshatin. Në mbledhjen e  fundit të Këshillit bashkiak ne themeluam Agjencinë tonë të tregut të shumicës publik, jo privat, për t’iu përgjigjur kërkesës së shumë fermerëve këtu”, tha Veliaj.

“Krijimi i tregut  të bashkisë, i tregut publik, që të konkurrojë tregun privat dhe ti japë një alternativë tjetër, për fermerin tonë ku mund të shesë sa të dojë kur të dojë, pa asnjë pengesë, është mënyra më e mirë për ta çliruar këtë situatë”, u shpreh kryebashkiaku.

Më tej, Erion Veliaj u shpreh se në mandatin e ardhshëm fokus i punës së bashkisë në zonat rurale, do të jetë asfaltimi i rrugëve fundore në të gjitha lagjet e Ndroqit. Me fokusin tek zhvillimi edhe i zonave rurale, Veliaj theksoi se krahas përmirësimit të infrastrukturës kryesore, do të vijojë puna edhe për projektin e rrugëve të brendshme të Ndroqit.

“Do të thotë që nëqoftëse në mandatin e  parë mbyllëm disa nga hallet kryesore, do kemi gjithë energjinë, gjithë fuqinë dhe gjithë mbështetjen për të mbyllur edhe këto çështje. Tani që edhe ARRSH-ja po na ndihmon që ne të futemi në rrugë kapilare në të gjitha lagjet e Ndroqit”, deklaroi ai.

Brenda katër viteve, Bashkia e Tiranës ka kryer një sërë investimesh të rëndësishme në zonën e Ndroqit. Janë ndërtuar rrugët e brendshme të fshatit Ndroq ,  rruga që lidh rrugën nacionale Tiranë – Durrës me shkollën 9-vjeçare “Seit Brahja”. Gjithashtu janë rikonstruktuar rrugët e fshatit Haskolje, rruga për makina Pinet – Sauqet, rruga Ndroq – Kërçukje-Zbarqe, rruga e fshatit Zhurje, rruga e fshatit Kalaç.

Krahas rrugëve, një investim i rëndësishëm është bërë edhe për rrjetin e ri të ujësjellësit, ndërkohë që është punuare dhe për kanalet ujitëse duke i dhënë një zhvillim gjithë ekonomisë lokale, sikurse është kanali ”Butac-Pinet”.

Një vëmendje i është kushtuar edhe infrastrukturës arsimore, ku pas shumë vitesh, është rikonstruktuar shkolla 9-vjeçare në fshatin Shesh dhe terrenet sportive, ndërkohë që puna do të vijojë edhe për shkollën e mesme “Sadi Nuri” dhe rikonstruksionin e shkollës 9 – vjeçare “Ymer Kurti” duke zgjidhur në këtë mënyrë edhe çështjen e arsimit. Gjithashtu puna do të vijojë edhe me rrugët e tjera lidhëse.

Zbulohet mesazhi. Çfarë i shkruan Veliaj, rivalit të tij për Bashkinë e Tiranës

Ka qenë vetë kryebashkiaku Erion Veliaj që ka zbuluar mesazhin që i ka dërguar rivalit të tij për bashkinë e Tiranës. Veliaj ka dhënë një intervistë dje për emisionin “Vizioni i Pasdites” në Vizion Plus ku ka folur për zgjedhjet e 30 qershorit dhe bindjen e tij se kjo fushatë do të jetë e qetë dhe qytetare. Ai tha se i kishte dërguar një mesazh urimi Arben Skënderajt i cili është kandidati zyrtar i Bindjes Demokratike për Bashkinë e Tiranës dhe rivali i vetëm i Veliajt në këto zgjedhje.

 “I kam çuar një mesazh dhe i kam uruar shumë suksese dhe e kam ftuar për një betejë qytetare, ma kthehu në të njëjtën mënyrë duke mu përgjigjur që qyteti ka nevojë për një debat qytetar, për gjërat që mund të bëhen më mirë. Besoj që Tirana do të jetë prapë model i një fushate qytetare sepse njerëzit janë lodhur me sherre dhe bllokime dhe jam i lumtur që e njëjta gjë do të ndodhë nga dy kandidatët”, u shpreh Veliaj.

Një bisedë fantastike me miken time, Evi Reci! 🤗 Çaste të vyera për të reflektuar së bashku për një jetë më të shëndetshme në një Tiranë të bashkuar dhe solidare. 🤝🌳📈😍 Na ndiq këtu📲, ose hap me vrap TV📺 në Vizion Plus!👈

Gepostet von Erion Veliaj am Freitag, 24. Mai 2019

24 orë ujë në ditë, Bashkia nis punën në Bovillë

Së shpejti duket se shtepitë e Tiranës do të furnizohen me ujë gjatë 24 orëve të ditës. Të paktën kështu premton kryebashkiaku Veliaj, i cili njofton nisjen e punimeve për dyfishimin e kapaciteteve të Bovillës.

 “Ky nuk është një instalacion arti. Me hapjen e motit, hapet sërish fronti i punës për dyfishimin e impiantit të ujit në Bovillë pas 30 vitesh nga investimi i parë kur Tirana kishte vetëm 250 mijë banorë! Kemi dyfishuar ujin në Tiranë këto 4 vjet, e çojmë në 24 orë/ditë me këtë investim”, shkruan Veliaj në Tëitter.

Paralelisht me investimet për burime të reja dhe për impiantin në Bovillë, Bashkia e Tiranës ka nisur një sërë investimesh të rëndësishme në këto katër vite dhe për përmirësimin e rrjetit të shpërndarjes, i cili për shkak të mungesës së vëmendjes dhe abuzimeve, ishte kthyer në një kulluese makaronash.

90 vende të lira pune në Bashkinë e Tiranës. Kriteri që duhet të plotësoni

Janë 90 vende të lira pune në Bashkinë e Tiranës dhe kryebashkiaku Veliaj thotë se kriter parësor janë notat e larta.

Veliaj ka qenë sot i pranishëm në panairin e punës “Work & Study”, ku bëri të ditur se bashkia e Tiranës është e hapur për të punësuar të rinj me rezultate të larta në studime. Ai tha se vendet e lira të punës janë në administratën e Bashkisë, por edhe në drejtoritë e Tiranës.

“Bashkia e Tiranë ka 90 vende pune të lira, përfshirë këtu edhe drejtoritë. I kemi dhënë fund praktikave pa para. Nuk ka më skllevër. Tani kanë nisur praktikat ku studentët do të paguhen”, tha Veliaj.

Zgjedhjet, Rama prezanton kandidatin për bashkinë e Elbasanit

Qazim Sejdini nuk do të kandidojë më për postin e kryetarit të Bashkisë së Elbasanit. Kandidati socialist për këtë bashki do të jetë Gledian Llatja. Kryeministri Rama e prezantoi sot në Elbasan emrin e kandidatit të ri për kryetar bashkie.

“Qazimi po e mbyll mandatin me nder dhe me gjurmë që do mbeten përgjithmonë në kujtesën e qyteti. Iu kam thënë na jepni besimin se ne do ua shpërbejmë në 4 vjet për Elbasanin, sa ç’nuk është bërë në të gjitha vitet e marra së bashku.

Kam dëgjuar edhe nga njerëz brenda PS se do gjendet zgjidhje e do bëhen zgjedhje. Në 30 qershor në Elbasan do të bëhet një festë e madhe, Qazimi do dorëzojë postin dhe do urojë fitoren pasrdhësit të tij Gledit”, tha Rama, i cili nuk e fshehu ambicien për të fituar të gjitha bashkitë e vendit.

“Ajaksi mund të dalë kampion Europe, por kampion në Shqipëri ka qenë, është dhe do të jetë PS e Shqipërisë. Do të marrim bashkitë, nga Kukësi në Skrapar, nga Shkodra në Sarandë. Të gjitha do i marrim ne? Po, të gjitha do t’i marrim”, tha Rama.

Kallëzim penal kreut të bashkisë për shpërdorim detyre

Inspektoriati Kombëtar i Mbrojtjes së Territorit ka depozituar në gjykatë një kallëzim penal ndaj kryetarit të Bashkisë së Kavajës, Isa Sakja. Kallëzim gjithashtu është bërë edhe ndaj drejtoreshës së Zhvillimit Urbanistik dhe kryeinspektorit të Mbrojtjes së Terriorit në këtë bashki me akuzën e shpërdorimit të detyrës në dhënien e lejeve për shtatë objekteve shumëkatëshe në dëm të territorit publik.

Isa Sakja është në krye të Bashkisë së Kavajës prej dy vitesh dhe i përket Partisë Demokratike, ndërsa më herët ai është akuzuar edhe nga kryeministri Edi Rama.

Njoftimi për kallëzimin nga IKMT

Inspektorati Kombëtar i Mbrojtjes së Territorit kallëzon penalisht pranë Prokurorisë së Rrethit Gjyqësor Kavajë, kryetarin e Bashkisë, Isa Sakja. Kryebashkiaku i Kavajës akuzohet për veprën penale të shpërdorimit të detyrës. Së bashku me Kryetarin e Bashkisë, IKMT ka kallëzuar penalisht edhe drejtoreshën e Drejtorisë së Kontrollit, Zhvillimit Urbanistik dhe Pronave, si dhe Kryeinspektorin e Inspektoratit të Mbrojtjes së Territorit (IMT) Bashkia Kavajë, Dritan Kazazi. Gjatë kontrolleve periodike që ushtron IKMT në bazë të ligjit në të gjitha bashkitë e vendit, ka vërejtur se në Bashkinë e Kavajës, personat e akuzuar, duke vepruar, apo mosvepruar në dhënien e lejeve të ndërtimit, apo kontrollit të ligjshmërisë, kanë cënuar interesin publik dhe territorin publik në të paktën shtatë objekte shumëkatëshe të ngritura në territorin e bashkisë Kavajë.

IKMT shpreh vendosmërinë e saj, në mbrojtjen e territorit kundër abuzimeve të paligjshme, apo “të kopsitura” nga zyrtarë që shkelin ligjet dhe besimin e qytetarëve.

Skip to toolbar