“Dibra”, s’ka korrupsion zgjedhor


Brenda datës 11 shtator, Rifat Kojku dhe Belina Zeneli, dy prokurorët e Prokurorisë së Dibrës që kanë në dorë dosjen e zgjedhjeve në këtë rreth, duhet të komunikojnë akuzat për të pandehurit. Data 11 shtator shënon dhe 3 vjetorin e regjistrimit të kësaj dosje nga Prokuroria e Krimeve të Rënda, çka do të thotë se para kësaj date prokurorët e Dibrës duhet të komunikojnë akuzat.

Sipas një lajmi të publikuar nga Shqiptarja.com, mësohet se të pandehur duhet të merren personat përgjegjës që janë prëfshirë në këtë veprimtari kriminale. Ata janë Arben Keshi, Robert Aga, Drini Gjeçi, Bekim Krashi dhe Pjerin Ndreu. Të gjithë këta persona janë zbuluar në bisedat e përgjuara nga Prokuroria e Krimeve të Rënda, në zgjedhjet e pjesshme vendore të bashkisë së Dibrës në vitin 2016.


Roli i Ndreut, që tashmë është zgjedhur kryebashkiak i Lezhës, mbetet për t`u vlerësuar nga dy prokurorët që kanë në dorë dosjen. Gjithashtu, për shkak të përfundimit të afateve të hetimeve, mësohet se biznesmeni Ymer Lala nuk do të jetë i akuzuar, pasi do të duhej që akuza ndaj tij të ishte ngritur në një afat dyvjeçar nga momenti i regjistrimit të dosjes në prokurori.

Kështu, akuza e “Korrupsionit zgjedhor”, ka rënë. Ndërkohë, akuza e “Shpërdorimit të detyrës” dhe “Ushtrimit të ndikimit të paligjshëm ndaj personave që ushtrojnë funksione publike”, do të jenë dy akuzat ku pritet të fokusohen hetimet e prokurorisë.


Prokuroria, Marku: Vettingu krijoi pasiguri te prokurorët dhe gjyqtarët


Kryeprokurorja Arta Marku ka raportuar para Komisionit të Ligjeve gjatë ditës së sotme, për raportin vjetor të Prokurorisë së Përgjithshme për vitin 2018. Gjatë fjalës së saj, Arta Marku u shpreh se në vitin e kaluar ka pasur shumë pasiguri për prokurorët dhe gjyqtarët për shkak të Vettingut. Proces nga i cili janë shkarkuar disa prokurorë dhe gjyqtarë.

“Viti 2018 nuk ka qenë i zakonshëm për prokurorët dhe gjyqtarët. Vettingu ka pasur ndikim negativ, duke krijuar pasiguri për prokurorët dhe gjyqtarët. Gjatë kësaj periudhe ka pasur shumë shkarkime nga Vettingu”, tha Marku.


Më tej, Arta Marku, duke folur për raportin e Prokurorisë së Përgjithshme, u shpreh se në total janë trajtuar 57 mijë raste kallëzimesh, ndërsa vihet re një ulje e numrit të kallëzimeve penale.

Gjatë vitit 2018 është rritur numri i çështjeve të dërguara për gjykim në gjykatë. Kemi bashkëpunuar më shumë me autoritetet vendase dhe të huaja. Gjatë vitit 2018 janë trajtuar 57 mijë raste kallëzuese.  Ka pasur ulje të rasteve për kallëzime penale. Një pjesë e kallëzimeve ka ardhur nga qytetarët dhe policia”.

Duke folur për kriminalitetin, Arta Marku u shpreh se lufta kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit ka qenë prioritet, ndërsa shtoi se Dibra është qarku me kriminalitetin më të ultë, ndërsa Vlora më të lartin.

“Lufta kundër krimit dhe korrupsionit ka qenë prioritet. Qarku i Dibrës rezulton të ketë kriminalitetin më të ultë, ndërsa Vlora me kriminalitet më të lartë.  Gjatë vitit 2018 janë ndalur 73 persona për korrupsion”, ka thënë Marku ndër të tjera.