Revolucioni 5G, SHBA apel shqiptarëve: Kujdes nga kinezët

Shtetet e Bashkuara të Amerikës shqetësohen të parat kur vjen puna të siguria kombëtare. Shqetësimin e tyre ato e kanë dhe për vendet partnere, një prej tyre dhe Shqipëria. Pak ditë pasi në Shqipëri u prezantua projekti për rrjetin e teknologjisë 5G, Ambasada e SHBA shpërndau një artikull informues për të gjithë qytetarët shqiptarë. Në artikull, SHBA kërkon të informojë dhe këshillojë qytetarët shqiptarë për pasojat që mund të ketë në sigurinë e të dhënave teknologjia 5G.

“Shitësi kinez i telekomit Huawei shpreson të prodhojë dhe shesë pajisjet e tij të rrjetit 5G në të gjithë botë. Rrjetet 5G do të ndryshojnë botën. Aplikacionet e ndërlidhura do të revolucionarizojnë bizneset, do të përmirësojnë infrastrukturën dhe do të transformojnë komunikimet personale. Këto aplikacione të reja do të jenë thelbësore për jetën tonë, kështu që mbajtja e të gjitha këtyre të dhënave është më e rëndësishme se kurrë”, shkruhet në artikullin e publikuar nga ambasada.

Kujt mund t`i besojmë?

Por pyetja që ngrihet është se si mund të mbrohemi nga shkelja e privatësisë? Si mund të ruajmë të dhënat e biznesit tonë? Dhe kujt kompanie duhet t`i besojmë? Drejtues të sigurisë kibernetike në Departamentin Amerikan të Shtetit, sugjerojnë se kompanitë me seli në vendet perëndimore që do të ofrojnë shërbimet 5G, janë më të sigurta se ato në lindje, kryesisht në Kinë. Kjo, pasi në vendet perëndimore ka një zbatim të mirë të ligjit, dhe mbrojtja e privatësisë është e sanksionuar me ligj.

DASH sugjeron që përdoruesit e 5G duhet të kenë parasysh së pari vendodhjen e kompanisë që ofron këto shërbime, për të kuptuar nëse selia e kompanisë ndodhet në një vend ku zbatohet ligji dhe drejtësia është e pavarur. Kjo siguron prova nëse një kompani mund t’i rezistojë presionit për të kompromentuar rrjetin e saj.

A ka ndërmarrja një strukturë transparente të pronësisë? Kjo siguron që konsumatorët të dinë se kush është me të vërtetë duke marrë vendime, veçanërisht nëse një kompani është e kontrolluar pjesërisht ose tërësisht nga një fuqi e huaj. A ka ndërmarrja një histori të sjelljes etike? Performanca e kaluar është mënyra më e mirë për të përcaktuar nëse konsumatorët mund t’i besojnë pretendimeve të një kompanie që nuk do të kompromentojë rrjetet e saj.

A është Huawei i besueshëm?

Huawei shpreson të prodhojë dhe shesë pajisjet e saj të rrjetit 5G në të gjithë botën. Sidoqoftë, ka arsye të qarta që vendet dhe konsumatorët të veprojnë me kujdes. Huaëei është me seli në Kinë, një vend pa një gjyqësor të pavarur. Kina madje ka një ligj që kërkon që kompanitë të ndihmojnë qeverinë për të spiunuar. Kjo do të thotë se nuk ka asnjë mënyrë për të sfiduar qeverinë kineze nëse urdhëron një kompani të spiunojë ose të vjedhë të dhënat.

Për më tepër, Huawei gjithashtu ka një histori të shkeljeve etike, duke përfshirë vjedhjen e sekreteve nga konkurrentët e saj. “Ka një histori të gjatë vjedhjesh të pronës intelektuale nga Huawei dhe shkelje të ligjeve të korrupsionit në të gjithë botën,” tha Robert Strayer, një zyrtar i lartë në DASH për sigurinë në internet. Kur bëhet fjalë për 5G, Sh.B.A dhe aleatët e saj “duhet të sigurojnë që ne kemi vetëm furnitorë të besuar në rrjetet 5G”, shtoi ai. /Realstory.al/

Trump thirrje Kinës: Hajde bëjmë marrëveshje tregtare tani

Dy ekonomitë më të mëdha të botës, janë përfshirë në një luftë të fortë tregtare duke vendosur sanksione dhe masa ndëshkuese me vlera miliarda dollarë në dëm të ekonomisë së njëra-tjetrës.

Mirëpo duket se kjo luftë ekonomike pritet të gjejë një zgjidhje, pasi presidenti i SHBA-së Donald Trump ka bërë thirrje në Twitter për arritjen e në marrëveshje sa më shpejt mes tyre.

Ndërsa bisedimet tregtare mes SHBA dhe Kinës pritet të rifillojnë, Presidenti Trump paralajmëroi Pekinin që të mos presë për të negociuar një marrëveshje pas zgjedhjeve presidenciale amerikane të 2020s. Ai tha se një marrëveshje e vonuar do të ishte më pak tërheqëse për Kinën, sesa një marrëveshje e arritur tani.

Në samitin e G20s në muajin qershor, Presidenti Trump dhe Presidenti kinez Xi Jinping ranë dakord të ringjallin përpjekjet për t’i dhënë fund luftës së kushtueshme tregtare mes tyre dhe të arrijnë një marrëveshje.

Michta: Si Perëndimi mund të parandalojë dominimin e Kinës

NGA ANDREW A. MICHTA

Perëndimi duhet të përqendrohet në këto baza për të arritur objektivin e saj strategjik: parandalimin e dominimit të Kinës në Euroazi

Për 20 vjet, Shtetet e Bashkuara duket se janë kapur në një gjendje inercie strategjike, me ideologjinë e regjencës së globalizimit dhe luftërave të vogla të hapura, duke patur vetëm aftësinë tonë për të ripërcaktuar prioritetet tona të sigurisë kombëtare. Është sikur fitimi në Luftën e Ftohtë dhe ndërhyrja e mëvonshme e ndërkombëtarizmit liberal të zjarrtë të dekadës së parë pas Luftës së Ftohtë me përpjekjen e justifikueshme të kombit për ndëshkimin pas 9/11, ka penguar kapacitetin tonë për mendimin strategjik. Për dy dekada tani Shtetet e Bashkuara kanë humbur fuqinë ushtarake në arenat sekondare, ndërsa Kina dhe Rusia kanë vazhduar të zhvillojnë dhe zgjerojnë të tyren. Po kështu, përkushtimi pothuajse dogmatik ndaj ideologjisë së globalizimit dhe modernizimit të nxitur nga eksporti si një rrugë për të sjellë Kinën dhe Rusinë në rendin më të madh ndërkombëtar dhe në fund të fundit një lloj “paqeje kantiane”, i ka hequr të gjitha konsideratat gjeopolitike tradicionale.

Dy vitet e fundit kanë dëshmuar një ndërgjegjësim në rritje në Perëndim të ndërrimeve tektonike të afërt në shpërndarjen globale të energjisë. Në Shtetet e Bashkuara, Strategjia Kombëtare e Sigurisë 2017 dhe Strategjia Kombëtare e Mbrojtjes 2018 kanë qenë hapat e parë themelorë drejt rivendosjes strategjike, duke përqendruar prioritetet tona nga kundër rebelimit dhe kundër terrorizmi dhe drejt konkurrimit të madh të fuqisë. Ende nuk jemi në një pikë ku mund të flasim për një strategji të re gjithëpërfshirëse që po shkon përpara dhe koha po mbaron për të riorientuar përparësitë thelbësore të sigurisë së Perëndimit. 15 vitet e ardhshme do të përcaktojë nëse Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj mund të zhvillojnë një konsensus më të madh strategjik për të marrë një rrezik të mjaftueshëm për të siguruar që parandalimi në teatrin Indo-Paqësor dhe në Europë. Nëse jo, Kina komuniste dhe Rusia autoritare do të vazhdojnë të minojnë themelet e sistemit ekzistues ndërkombëtar, në procesin e riorganizimit të shpërndarjes së energjisë midis shteteve detare kundrejt atyre kontinentale, që gjatë pesë shekujve të kaluar e kanë favorizuar Perëndimin.

Duhet të shqyrtojmë qartë se cilat pjesë të botës janë kritike për sigurinë e Perëndimit dhe të rishikojmë se si t’i bëjmë përsëri aleancat. Realiteti gjeopolitik vijues është ende i vërtetë sot: Shtetet e Bashkuara duhet të sigurojnë që asnjë forcë armiqësore ndaj interesave të saj nuk mund të mbrojë kontrollin ekskluziv mbi Euroazinë, duke përfshirë shtyllën evropiane. Sot, parandalimi i dominimit të Euroazisë nga Kina, duhet të jetë objektivi ynë mbikëqyrës strategjik dhe për të arritur këtë ne duhet të përqendrohemi në tre themele: 1) Të priorizojmë Euroazinë dhe të ndalojmë derdhjen e burimeve tona ushtarake në teatro sekondare; 2) të investojmë në aleatët që shohin interesat e tyre të drejtpërdrejta në të njëjtën linjë me tonat dhe janë të gatshëm të marrin përsipër rrezikun e shoqëruar; dhe 3) të ndahet strategjia industriale e SHBA-ve nga Kina dhe të ripërcaktohen rregullat e tregtisë ndërkombëtare për të siguruar konkurrencë të barabartë.

Ekuacioni i fuqisë në Indo-Paqësor dhe arenës Europiane do të përcaktojë rezultatin e konkurrencës globale të Amerikës me atë të sapokrijuar mes Kinës dhe Rusis. Në Indo-Paqësor, aleatët kyçë të cilëve ne mund të presim të kontribuojmë në mënyrë të përshtatshme për të penguar dhe përmbajtur Kinën, janë Japonia, Australia, Zelanda e Re dhe, në ekstremizëm, India, meqenëse janë të vendosur për të parandaluar dominimin e Kinës në rajon dhe rezistojnë shkurtimin e ndihmës së sovranitetit të tyre. Shtete të tjera në pjesën Azi-Paqësor, si Koreja e Jugut, Tajvani, dhe ndoshta Vietnami dhe Filipinet, gjithashtu do të mbështesin përpjekjet e SHBA-së për të forcuar parandalimin e saj në zonë, veçanërisht duke njohur vendosmërinë e vazhdueshme të Amerikës për të zbatuar parimin e lirisë së lundrimit dhe sigurisë së rajonit. Shtetet e Bashkuara gjithashtu duhet të jenë në gjendje të mbështeten në kontributet e aleatëve kryesorë Europian për parandalimin e dominimit të Kinës në Indo-Paqësor.  Në të vërtetë, Mbretëria e Bashkuar dhe Franca kanë dërguar pasuritë e tyre detare, edhe pse të kufizuara në numër, për të mbështetur parimin e lirisë së lundrimit në Detin e Kinës Jugore.

Ruajtja e NATO-s si një organizatë e mbrojtjes kolektive në Evropë mbetet në interesin kombëtar të Amerikës dhe ne duhet të vazhdojmë të bëjmë gjithçka të mundur për të forcuar aleancën. Megjithatë, pesë vjet në transformimin e pabarabartë të aleancës, dështimi i vazhdueshëm i një numri të aleatëve europianë për të shpenzuar në fuqinë e vërtetë ushtarake, i ka lënë Shtetet e Bashkuara me pak zgjedhje, por që të investojnë në marrëdhënie më të thella të sigurisë bilaterale me ato shtete evropiane që shohin interesat e tyre të sigurisë përafruar direkt me tonat. Këtu, ndërtimi i një rrjeti të ndërlidhur të marrëdhënieve dypalëshe të sigurisë midis Shteteve të Baltikut deri në Detin e Zi do të lejonte Shtetet e Bashkuara të forcojnë parandalimin, zvogëlojnë barrën e mbrojtjes së krahut lindor dhe në fund të fundit të rrisin pasuritë e vërteta ushtarake të NATO-s. Marrëdhënia aktuale e thelluar e sigurisë me Poloninë dhe Rumaninë në veçanti ofron një kornizë të vlefshme për të arritur këtë qëllim, me mbështetjen tonë për Ukrainën si një aspekt i rëndësishëm i kësaj rivendosje.

Ndërkohë që NATO mbetet kuadri thelbësor i sigurisë transatlantike, pa një riinvestim të mirëfilltë evropian në fuqinë e vërtetë ushtarake të përdorshme, aleanca rrezikon një rritje të rrezikut për t’u zbrazur dhe potencialisht joefektive në rast të një krize. Kjo është një çështje urgjente për bashkësinë euroatlantike në tërësi, sidomos me Shtetet e Bashkuara që po tërhiqen më tej në arenën Indo-Paqësor, sepse nëse duhet ta mbajmë atë në kontinent, aleatët tanë europianë duhet të riarmatosen. Mbretëria e Bashkuar, pavarësisht nga shtrëngimet e saj të brendshme politike në prag të Brexit, mbetet e lidhur ngushtë me Shtetet e Bashkuara, siç bëjnë Norvegjia dhe një numër aleatësh të tjerë të NATO-s dhe jo-NATO në Skandinavi dhe përgjatë krahut verilindor dhe juglindor të Europës. Ngjashëm, Franca është e angazhuar të punojë me Shtetet e Bashkuara në nivel strategjik, megjithëse politika e saj e sigurisë është përcaktuar gjithnjë e më shumë nga zhvillimet më afër shtëpisë, në Mesdhe dhe Afrikën Veriore. Megjithatë, ndërsa Parisi përsëri flet për “autonominë europiane” në mbrojtje, ai e kupton qartë gurin më të madh strategjik, që e bën lidhjen strategjike të Amerikës me Evropën të domosdoshme për sigurinë e saj. Marrëdhëniet SHBA-Gjermani, të cilat janë thelbësore për suksesin e vazhdueshëm të NATO-s, ka të ngjarë të paraqesin një sfidë, sepse Uashingtoni dhe Berlini deri tani nuk kanë mundur të izolojnë bisedën strategjike gjermano-amerikane mbi përparësitë e përbashkëta të sigurisë dhe mbrojtjes nga kufizimet e brendshme politike. Megjithatë, Uashingtoni duhet të vazhdojë të bëjë çdo përpjekje për të punuar ngushtë me Berlinin; si një anëtar kyç i aleancës së NATO-s dhe pika kryesore e hyrjes për forcat amerikane në Evropë, Gjermania mbetet një aleat jetik amerikan.

Së fundi, Shtetet e Bashkuara duhet të largojnë ideologjinë e globalizmit dhe ndërvarësisë komplekse si një rrugë për sigurinë. Asnjë vendim tjetër politik nuk ka bërë më shumë dëm në pozitën relative të pushtetit të Amerikës sesa përkushtimi gati-dogmatik i elitës sonë për globalizimin, si një mjet për të ndikuar në liberalizimin e shteteve autoritare dhe duke mbështetur rendin ndërkombëtar liberal. Çështja nuk është nëse kapitalizmi i tregut dhe tregtia ndërkombëtare janë të mira për Shtetet e Bashkuara; në të kundërtën, fuqia amerikane prej një shellui është ndërtuar mbi industrializimin e shpejtë, risinë dhe konkurrencën në treg. Megjithatë, 30 vitet e fundit kanë dëshmuar ngritjen e bindjes së gabuar se një “ekonomi e bazuar në shërbim post-industrial” do të mjaftojë për të siguruar rritjen dhe begatinë e Amerikës. Për ta vënë atë në gjuhën e viteve 1990, “softëare do të zëvendësonte hardëare”. Besimi shpresëdhënës në tregtinë ndërkombëtare si një ilaç që do të maksimizonte rritjen dhe do të ulte koston e konsumit të shndërruar gjatë tre dekadave pas Luftës së Ftohtë në dogmë, si korporata pas korporatash offshore shfuqizoi industritë amerikane, ndërsa komunitete të tëra në Shtetet e Bashkuara u depërtuan. Pasojat e rënies së investimeve në kapacitetet prodhuese të SHBA-së dhe rrjedhja e teknologjive kyçe në Kinë dhe gjetkë nuk ishin të vështira për t’u parashikuar: Për dekada me radhë Shtetet e Bashkuara kanë drejtuar deficite tregtare, ndërsa ekspertët hodhën poshtë si të parëndësishme argumentin se llogaria tregtare e vendit është një masë e vlefshme e suksesit apo e dështimit të politikës së saj tregtare. Po ashtu, avokatët e “globalizimit” të vazhdueshëm këmbëngulin edhe sot që deficiti tregtar i SHBA nuk është një problem që kërkon një zgjidhje. Kjo është e ngjashme me besimin se nuk ka dallim në mes aseteve dhe detyrimeve.

Në realitet, globalizimi nuk ka rishkruar rregullat e konkurrencës së fuqishme të fuqisë apo të sigurisë kombëtare. Fuqia ekonomike sunduese, duke përfshirë një bazë të gjallë prodhuese, është po aq e rëndësishme për statusin e fuqisë së madhe sot siç ka qenë me shekuj. Vetëm pyetni banorët e Pekinit, Tokios, Seulit ose Berlinit. Është gjithashtu parakusht thelbësor i forcës ushtarake. Ne nuk mund ta kemi të dyja mënyrat, duke pretenduar se deindustrializimi i Shteteve të Bashkuara nuk ka rëndësi, ndërsa në të njëjtën kohë vërehet me shqetësim në rritje, rritja e vazhdueshme e Republikës Popullore të Kinës, sot furnizuesi kryesor i mallrave teknologjike dhe me vlerë të lartë. Lufta po vjen dhe nuk do të jetë e mjaftueshme për të shkruar softëarer për të drejtuar edhe aplikacionet më bazike, duhet gjithashtu të jetë në gjendje të instalojnë edhe një çip silikoni.

Në botën e sotme të tregjeve të mbrojtura, pasuria intelektuale e zhvatur dhe subvencionet e qeverisë vazhdojnë të argumentojnë se për katër dekadat e fundit kemi qenë të angazhuar në diçka, që i ngjan idealit të tregtisë së lirë, është të mohojmë realitetin. Është koha të heqim dorë nga mantrat e globalizmit që një bazë prodhuese kombëtare nuk ka më rëndësi, ose se guri tradicional i import-eksportit nuk zbatohet më. Përndryshe, rënia e Amerikës si një fuqi globale do të vazhdojë me shpejtësi dhe Shtetet e Bashkuara do të rrezikojnë të mos jenë në gjendje të mbajnë ato elemente të zinxhirit tonë të furnizimit që janë jetësore për sigurinë kombëtare. Është e domosdoshme që Shtetet e Bashkuara të mbrojnë segmentet kritike të zinxhirit tonë të furnizimit dhe të zbatojnë kontrolle të rrepta të eksportit dhe bazat e politikës ekonomike kombëtare, veçanërisht në fushat që ndikojnë në forcën tonë ushtarake. Shkurtimisht, përparësia jonë kryesore strategjike duhet të jetë: të ndajmë ekonominë tonë nga Kina, për të mos edukuar arkitektët e ardhshëm të armëve të Kinës në shkencat dhe kolegjet tona inxhinierike dhe universitetet tona, dhe për të rivendosur të paktën një pamje të një loje të barabartë për sa i përket çështjeve ndërkombëtare tregtare dhe investime.

Epoka e shpallur e unipolaritetit e ndërtuar rreth Shteteve të Bashkuara kaloi më shpejt se sa parashikuesit e saj, ndërsa një sistem bipolar me një “balancues” në mes, një tipar i njohur nga epoka e Luftës së Ftohtë, mbetet një gjë e së kaluarës. Dekada e ardhshme do të jetë vendimtare për shpërndarjen e energjisë në të gjithë globin. Amerika ose do të mbetet ekonomia më e fuqishme dhe më inovative dhe udhëheqësi i demokracive, ose do të humbasë në konkurrencën e transformimit të sistemit nga Kina dhe, për pasojë edhe Rusia.

Një shtrirje e re e fuqisë është e gatshme të dalë, një në të cilën ideja e polaritetit tradicional sistematik do të zëvendësohet me një formë të re të polaritetit të thyer që rrënjoset në bashkimin e sistemeve paralele ekonomike, gjithnjë e më shumë të shkëputura në fushat kryesore të teknologjisë dhe zinxhirit të furnizimit – në fuqi ” dy botëve “, në të cilën Perëndimi i udhëhequr nga SHBA-ja, nëse vazhdon t’i përmbahet dogmës mbretëruese globale, do të rrezikojë të mbijetojë dhe të zhvendoset.

Rritja e konkurrencës tashmë ka ripërcaktuar se si shtetet anembanë globit e shohin përparësitë e tyre të sigurisë kombëtare duke shkuar përpara dhe gati të arrijnë një rritje dhe fuqëzim. Ky konkurs është gjeopolitik, gjeo-ekonomik dhe ushtarak në natyrë, dhe vazhdon të përhapet në fusha të reja, duke përfshirë kibernetikën dhe hapësirën, duke sjellë në shtëpi realitetin e ftohtë, që një luftë shtetformuese shtetërore, që duhet të transformohet, duhet të vijë që, do të testonte gurin e një diferencimi absolut dhe relativ të fuqisë midis Amerikës dhe aleatëve të saj kundër Kinës dhe Rusisë gjithnjë e më shumë të lidhura. Vendimet që bëjmë sot, qoftë në politikat ekonomike apo në alokimet e shpenzimeve të mbrojtjes, do të përcaktojnë opsionet në dispozicion të Shteteve të Bashkuara në të ardhmen jo shumë të largët, kur raundi aktual i konkurrencës shtetërore në shtet arrin përfundimin e tij. Ora po kalon. Çdo vit që kalon pa ndërtimin e Perëndimit një konsensus strategjik gjithëpërfshirës për t’u përballur me konkurrentët e saj në rritje ndërron shanset kundër nesh.

Kina mesazh popullit të saj: SHBA është e keqe, mos shkoni atje

Marrëdhëniet mes Kinës dhe SHBA prej kohësh janë tensionuar, që nisën me vendimin e presidentit të SHBA, Trump për ngritjen e tarifave nga 10% në 25% ose 200 miliardë dollarë për mallrat kineze dhe pasoi me ndalimin e gjigandit teknologjik kinez Huawei për të eksportuar produktet e saj në tregun amerikan.

Ditët e fundit, qeveria e Kinës ka lëshuar dy njoftime për qytetarët e saj që shkojnë në SHBA ku i paralajmërojnë për “rreziqet’ që i presin, ndërkohë që mediat shtetërore kanë ngritur retorikën e zjarrtë antiamerikane. Kjo tregon edhe një herë ashpërsimin e marrëdhënieve pas një lufte të zgjatur tregtare mes dy ekonomive më të mëdha në botë.

Ministria e Kulturës dhe Turizmit e Kinës paralajmëroi qytetarët e saj për rreziqet për të udhëtuar në SHBA me një alarm për rritje të vrasjeve, dhunës dhe vjedhjeve, ndërsa Ministria e Jashtme lëshoi një paralajmërim sigurie për qytetarët kinezë, duke pretenduar “ngacmimin e përsëritur” të shtetasve kinezë në SHBA.

Treni më i shpejtë në botë ndodhet në Kinë

Kina ka prezantuar prototipin e trenit më të shpejtë në botë, që pritet të arrijë 600 kilometra në orë. Projekti është duke u zhvilluar nga kompania China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC).

Inxhinierët e kompanisë CRRC thanë se prototipi promovon një nga teknologjitë kyçe dhe komponentët e sistemit të trenave maglev me shpejtësi të lartë.

Treni do të nis testimin në 2020, ku bashkë me lokomotivën do të bashkohet edhe një vagon, ndërsa në 2021 pritet që treni të jetë i hapur për pasagjerët.

Shtetet e mëdha po përkrahin censurën në internet

Rusia praktikisht po izolohet virtualisht. Me një ligj të ri, Moska po braktis internetin global dhe po hap rrugën për një intranet të brendshëm, më lehtësisht të kontrollueshëm. Por Rusia nuk është e vetmja.

Rusia, Kina, Irani, Vietnami, Kuba, Koreja e Veriut: Lista e vendeve, në të cilat interneti është pjesërisht apo edhe tërësisht i bllokuar, është e gjatë. “Qeveritë në mbarë botën po përpiqen të fitojnë gjithnjë e më shumë kontroll mbi atë që ndodh në internet”, thotë avokati holandez për privatësinë, Joris van Hoboken. Kjo gjithashtu lidhet me shtimin e sistemeve autokratike. Shembulli më i ri është Rusia. Presidenti Vladimir Putin miratoi të mërkurën në Moskë një ligj për të krijuar një internet vetëm rus.

Komunikimi rus në internet do të drejtohet në të ardhmen nëpërmjet serverëve vendas. Operatorët e shërbimeve të Internetit do të duhet të sigurojnë që ata janë në gjendje të kontrollojnë komunikimin brenda rrjeteve. Ligji do të hyjë në fuqi në datën 1 nëntor.

Moska imiton Kinën

Operatorët e internetit në Rusi mund të identifikojnë kështu rreziqe potenciale dhe t’i luftojnë ato. “Rusia ka ndërtuar kështu kuadrin ligjor për të mbyllur pjesët e internetit dhe për të kontrolluar më fuqishëm llojin e internetit që rusët mund të perceptojnë në vend”, thotë van Hoboken.

Rusia ka një model shumë të suksesshëm: Kinën. Për dekada të tëra, vendi aziatik ka ngritur një sistem kompleks censure në internet. Raporti “Freedom on Net”, i cili u publikua në tetor 2018 nga organizata joqeveritare “Freedom House”, e përshkruan Kinën si “vendin që abuzon më së shumti me lirinë e internetit për vitin 2018”. Vendi ka platformat e veta, të ngjashme me Youtube, Whatsapp dhe Twitter, por në to janë të bllokuara përmbajtjet kritike.

Kinezët e rinj, të cilët nuk kanë qenë kurrë jashtë vendit, i njohin platformat e mëdha amerikane vetëm me të dëgjuar. Kjo i lejon Partisë Komuniste të kontrollojë më shumë nga afër se çfarë informacioni marrin kinezët. Kompanitë e veta kanë më shumë gjasa të jenë në përputhje me ligjet dhe kërkesat se platformat ndërkombëtare të punës.

Por censura e internetit ka edhe arsye ekonomike, thotë van Hoboken. “Veçanërisht një fuqi ekonomike si Kina ka një interes të madh për të forcuar industritë e veta, për shembull motori kinez i kërkimit është një kompani shumë e suksesshme teknologjike”. Masat kufizuese në internet nuk duhet të kenë vetëm arsye politike.

Rasti ekstrem i Koresë së Veriut

Në mbarë botën, rregullimi i internetit është rritur. Raporti mbi lirinë në rrjet zbuloi se në vitin 2018, liria e internetit ka rënë për të tetën vit me radhë. Disa vende, si Kina dhe Rusia, mbështeten në intranetin e tyre. Në Korenë e Veriut, përjashtimi është ekstrem. Interneti përfshin vetëm disa faqe interneti të Koresë së Veriut.

Megjithatë, shumica e sulmeve mbi lirinë në rrjet kanë shërbyer për të rregulluar përmbajtjen në mënyrë selektive, thotë eksperti van Hoboken. Mund të jenë mesazhe politike, por edhe rregullore të rëndësishme për mbrojtjen e fëmijëve.

Shqetësuese ishin ndërhyrjet, sipas van Hoboken-it, që zbulonin një infrastrukturë që mund të mbyllej përkohësisht të gjithë rrjetin. Kjo është konfirmuar edhe nga raporti “Liria në rrjet”. Në pothuajse gjysmën e vendeve ku liria e rrjetit ka rënë, ndërhyrjet kanë të bëjnë me zgjedhjet. Paqëndrueshmëria politike përdoret gjithashtu si arsye për të kontrolluar përmbajtjen në internet.

Në Sri Lanka, pas sulmeve terroriste, mediat sociale i kishin mbyllur përkohësisht për të parandaluar përhapjen e informacioneve te pakontrolluara.

Kontradiktat mbi “filtrin e ngarkimit”

Liritë në internet nuk i kufizojnë vetëm shtetet autokratike. Edhe shtetet demokratike nuk janë imune nga ndërhyrja kundër lirisë në rrjet. Në Gjermani, për shembull, i ashtuquajturi Akti i Zbatimit të Rrjetit parashikon që t’i detyrojë platformat që të fshijnë mesazhet e urrejtjes. Edhe “filtri i ngarkimit” i Bashkimit Evropian është i diskutueshëm.

“Rregullat në rrjet duhet të jenë të balancuara mirë midis sigurisë, lirisë dhe mbrojtjes së të dhënave”, tha zëdhënësja për politikën e rrjetit e partisë gjermane “Aleanca 90 / Të Gjelbrit”, Tabea Rößner. “Por rregullat janë të nevojshme. Veprat penale duhet të ndiqen.”

“Për të shmangur kufizimet në rrjet, organizata “Reporterët pa Kufij” në vitin 2015 nisi fushaten #CollateralFreedom. Çdo vit, në “Ditën Botërore të Censurës së Internetit” (12 mars) zhbllokohen disa faqe interneti të censuruara. Këtë vit, kjo u arrit në tri platforma në Arabinë Saudite, Pakistan dhe Kinë.

Politikania e gjelbër Tabea Rößner, pavarësisht kontrollit dhe rregulloreve në rritje të rrjetit, ka ende shpresa: “Gjithmonë do të ketë njerëz të ditur dhe të mençur që gjejnë rrugën e tyre për të anashkaluar kontrollet në rrjet”./Marrë nga DW

Lippi rikthehet trajner, merr drejtimin e kombëtares së Kinës!

Mediat kineze raportojnë se Marcello Lippi do të rikthehet si trajner i ekipit kombëtar të Kinës, pas dorëheqjes së Fabio Cannavaros, nga posti i trajnerit të përkohshëm të ekipit përfaqësues të Kinës.

Mediat raportojnë se negociatat mes Lippit dhe Federatës Kineze të Futbollit kanë shkuar mirë, teksa të dyja palët kanë rënë dakord për nisjen e bashkëpunimit.

Fabio Cannavaro dha dorëheqjen nga ekipi kinez, pas dy humbjeve radhazi në dy ndeshjet e fundit që ai e drejtoi këtë kombëtare, ku Kina u mund nga Tailanda dhe Uzbekistani.

“Me respektin e duhur për Kinën si një vend i madh, mendoj se është e nevojshme të shpallë vendimin tim për të hequr dorë nga pozita ime si trajner i ekipit kombëtar të Kinës”, shkruante ndër të tjera Cannavaro, i cili drjeton aktualisht ekipin e Guangzhou në Superligën e Kinës.

View this post on Instagram

🇮🇹. Per rispetto del paese che da alcuni anni mi ospita sento il dovere di comunicare la rinuncia all’incarico di allenatore della nazionale cinese di Calcio. Voglio ringraziare il Guangzhou Evergrande e la federazione cinese per aver pensato a me come allenatore delle due squadre più importanti del paese; ma il doppio incarico mi porterebbe via troppo tempo dalla mia famiglia. Oltre un mese fa ho comunicato al mio Club la mia intenzione di dedicarmi solo alla mia squadra e ai miei giocatori Spero che continuando ad allenare solo il Guangzhou Evergrande potrò comunque contribuire alla crescita dei giovani calciatori cinesi, lavorando giorno dopo giorno con passione e professionalità. Un grande in bocca al lupo alla Nazionale Cinese per le qualificazioni a Qatar 2022. Ancora grazie a tutti……. 🇬🇧 Out of respect for the country that has been hosting me for some years, I feel the duty to communicate that I have renounced my position as Head Coach of the Chinese National Footbal Team. I wish to sincerely thank Guangzhou Evergrande Football Club and the Chinese Football Association for having offered me the position of the Head Coach of the two most important football teams in the country; however this double assignment would take me away from my family for too long. More than one month ago I informed my Club about my intention to dedicate my self exclusively to my squad and my players. By maintaining only the position as Head Coach of Guangzhou Evergrande, I hope to contribute to the growth of young Chinese football players, working every day with passion and professionalism . I wish the Chinese National Team all the best for the qualifications to the Qatar 2022 FIFA World Cup. Thanks again to everybody.

A post shared by Fabio Cannavaro (@fabiocannavaroofficial) on

Skip to toolbar