Vendim histori, perandori japonez dorëzon fronin

Më të fundit


Perandori japonez Akihito ka deklaruar largimin e tij nga froni në një ceremoni historike në Pallatin Perandorak në Tokio. Në fjalimin e tij të fundit publik si perandor, Akihito dorëzoi simbolet e pushtetit dhe falënderoi publikun për mbështetjen e tyre gjatë sundimit të tij 30-vjeçar.

85-vjeçari iu dha leje për të dhënë dorëheqjen nga posti, pasi ndihej i paaftë për të përmbushur rolin e tij për shkak të moshës dhe shëndetit në rënie.

Ai është monarku i parë japonez që kërkon tërheqjen nga posti pas më shumë se 200 vjetësh. Posti do i kalojë djalit të tij të madh, Princi i Kurorës Naruhito, që pritet të bëjë kurorëzimin si Perandori i ri ditën e mërkurë.

Perandori nuk ka fuqi politike, por shërben si një figurë kombëtare.Skip to toolbar