Zgjedhjet europiane, e diela finalja për 21 shtete anëtare të BE

AKTUALITET


Sot votojnë 21 shtete anëtare të BE-së për zgjedhjet europiane, duke iu bashkuar 7 shteteve të tjera, të cilat kanë votuar gjatë javës.

Qytetarët në 28 vende europiane kanë votuar për përfaqësues të rinj në Parlamentin Europian, zgjedhje që mund të riformësojnë fuqinë në zemër të Brukselit. Zgjedhjet parlamentare europiane janë ushtrimi i dytë më i madh demokratik në botë. Megjithatë, një nga sfidat më të mëdha të saj është pjesëmarrja e votuesve, e cila ka rënë që nga viti 1979, kur u zhvillua votimi i parë në të gjithë BE-në. Në zgjedhjet e mëparshme në vitin 2014, vetëm 43% e qytetarëve morën pjesë.


Votimi i këtij viti është veçanërisht i rëndësishëm për shkak të rritjes së partive anti-europiane dhe nacionaliste anembanë BE-së. Parashikimet, përpara sondazheve të hapura të enjten, sugjeruan se këto parti mund të merrnin gati 30% të vendeve në Parlamentin Europian. Në të njëjtën kohë, shumica tradicionale e shumicës midis socialistëve dhe konservatorëve, që ka çuar Europën gjatë dekadave të fundit, pritet të përfundojë.

Projeksion i parë zyrtar pritet të dalë mbrëmjen e së dielës. Kjo do të përfshijë rezultatet zyrtare nga nëntë shtete anëtare; numrat e përkohshëm nga 13 vende, vlerësimet kombëtare nga pesë vende dhe synimet e votimit parazgjedhore në Mbretërinë e Bashkuar.

Votimi i këtij viti do të hedh dritë mbi atë se si europianët ndjehen për Bashkimin Europian, por do të jetë gjithashtu një provë për qeveritë kombëtare.

“Zgjedhjet europiane janë një referendum i madh për partitë qeverisëse. Ky është rasti në Francë, ku francezët do të kenë për herë të parë mundësinë për të thënë atë për të cilën mendojnë “, ka deklaruar Alberto Alemanno, profesor i së drejtës evropiane në Universitetin e Parisit. Përpara zgjedhjeve të këtij viti të BE, Macron e gjen veten duke luftuar përsëri partinë nacionaliste dhe euroskeptike të Marine Le Pen.

Ka gjithashtu një fokus të fortë në Itali dhe sa mbështetje do të ketë për koalicionin anti-establishment; si dhe në Mbretërinë e Bashkuar, ku deri vonë qytetarët nuk pritej të merrnin pjesë në këto zgjedhje, duke marrë parasysh vendimin e vendit për të lënë BE në vitin 2016. Rezultati vjen gjithashtu, pasi Theresa May dha dorëheqjen si kryeministre i Mbretërisë së Bashkuar të premten pas një proteste të zgjatur për Brexit.

Deri tani kanë dorëzuar votat e tyre  Holanda, Britania e Madhe, Irlanda, Letonia, Malta, Sllovakia dhe Republika Çeke, pasi në to e diela nuk është dita tradicionale e zgjedhjeve. Gjithsej 420 milionë qytetarë kanë të drejtë të votojnë.
Skip to toolbar