Zgjedhjet europiane, në Holandë fitojnë Timmermans dhe europianistët

BOTA


Partia e komisionerit europian, Frans Timmermans, arrin një fitore surprizë në zgjedhjet që u mbajtën në Holandë për Parlamentin Europian. Kështu të paktën rezulton në exit poll të ndryshme të publikuara nga mediat holandeze. Sipas tyre, laburistët mundën lehtësisht një parti euroskeptike, e cila ka kryesuar sondazhet. Kandidati kryesor i socialdemokratëve për të drejtuar Komisionin Europian, Timmermans drejtoi Partinw Laburiste drejt suksesit, duke siguruar mbi 18% të votave dhe dyfishuar rezultatin e vitit 2014.

“Në shumë shtete kam parë nevojë për një Europë ndryshe, që është më e përkushtuar në luftimin e krizës së klimës dhe ne si evropianë duhet të bëjmë më shumë së bashku në fushën sociale. Shpresoj shumë që socialdemokratët të triumfojnë në shumë vende të BE-së, në mënyrë që në të sjellim një Europë të re për ta”, deklaroi Timmermans.


Kjo do të thotë se socialdemokratët holandezë do të jenë një forcë më e madhe në nivel të BE-së sesa partia liberale e kryeministrit Mark Rutte, i cili u rendit i dyti në 14 për qind, dhe Forumi Euroskeptik i Demokracisë (FvD) i Thierry Baudet, i cili u rendit i treti me 11 për qind.

“Mendoj se do të shkojmë në Bruksel me një delegacion të fuqishëm me mbështetjen e mbi 10% të elektoratit. Ne do të çojmë përpara planin tonë për të ndërtuar një aleancë euroskeptike në BE”, komentoi lideri i partisë së djathtë, Forumi Për Demokracinë, Thierry Baudet. 

Sondazhi i dalë nga agjencia e votimit Ipsos për transmetuesin holandez NOS u bazua në një mostër prej 35 vendvotimeve, të cilat Ipsos thanë se formonin një “seksion të mirë kryq” të votimit në Holandë. Ajo ka një diferencë gabimi prej një vendi, ose 2 pikë përqindjeje.

Përveç holandezëve, ishin dhe britanikët që votuan të parët për rinovimin e Parlamentit Europian. Sondazhet kanë parashikuar një fitore të gjerë të Partisë Brexit të Naizhel Farazh dhe një humbje të thellë të konservatorëve. Megjithatë ende nuk ka një rezultat zyrtar. Ndërkohë zgjedhjet europiane zgjasin nga data 23 deri me 26 maj.
Skip to toolbar