Danimarka gati për “luftë”, propozon shërbimin e detyrueshëm ushtarak dhe për gratë

BOTA


Danimarka ka njoftuar planet për të zgjatur rekrutimin ushtarak për gratë për herë të parë dhe për të rritur kohën standarde të shërbimit.

Ajo gjithashtu dëshiron të rrisë buxhetin e saj të mbrojtjes me gati 6 miliardë dollarë (4.6 miliardë £) në pesë vitet e ardhshme për të përmbushur objektivat e NATO-s.


“Ne nuk riarmatosemi sepse duam luftë. Ne po riarmatosemi sepse duam ta shmangim atë,” tha kryeministri Metter Frederiksen.

Tensionet në Evropë janë rritur që nga pushtimi i plotë i Ukrainës nga Rusia në shkurt 2022.

Duke zbuluar reformat të mërkurën, zonja Frederiksen tha se qeveria po kërkonte të arrinte “barazi të plotë midis gjinive”.

Ndërkohë, ministri i Mbrojtjes Troels Lund Poulsen tha: “Rekrutimi më i fuqishëm, duke përfshirë barazinë e plotë gjinore, duhet të kontribuojë në zgjidhjen e sfidave të mbrojtjes, mobilizimin kombëtar dhe menaxhimin e forcave tona të armatosura”.

Gratë në vendin skandinav tashmë mund të bëhen vullnetare për shërbimin ushtarak.

Tani qeveria planifikon të prezantojë rekrutim femrash nga viti 2026, duke e bërë atë vetëm vendin e tretë evropian – krahas Norvegjisë dhe Suedisë  që kërkon që gratë të shërbejnë në forcat e armatosura.

Ai gjithashtu thotë se shërbimi i rekrutimit do të zgjatet nga katër në 11 muaj si për burrat ashtu edhe për gratë.

Vitin e kaluar shërbimin ushtarak e kanë kryer 4700 persona, nga të cilët rreth 25% janë gra. Ky numër do të rritet në 5000 në vit.
Skip to toolbar