Ku ndryshon Johnson&Johnson nga Pfizer e Moderna

CORONAVIRUS


Një ‘armë’ e tretë efektive u shtua në arsenalin e Amerikës kundër koronavirusit të shtunën kur Administrata e Ushqimit dhe Barnave dha autorizimin e përdorimit emergjent për një vaksinë të zhvilluar nga Johnson & Johnson.

Kompania tha se do të fillojë të dërgojë miliona doza në fillim të kësaj jave dhe do t’u sigurojë Shteteve të Bashkuara 100 milion doza deri në fund të Qershorit.


Së bashku me 600 milion doza të dy vaksinave të para të autorizuara të vendit, të bëra nga Pfizer-BioNTech dhe Moderna, që do të dorëzohen gjatë katër muajve të ardhshëm, kjo duhet të jetë e mjaftueshme për të mbuluar çdo të rritur amerikan që dëshiron të vaksinohet.

Vaksina e re ndryshon dukshëm nga dy të parat që po përdoren tashmë në Shtetet e Bashkuara.

Një e dozë në vend të dy

Vaksina Johnson & Johnson administrohet në një dozë të vetme, ndërsa vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna jepen në dy doza me disa javë larg.

Mënyra se si funksionon

Vaksina Johnson & Johnson përdor një metodë të ndryshme për të përgatitur trupin për të luftuar Covid-19: një vektor viral i quajtur Ad26. Vektorët viralë janë viruse të zakonshëm që janë ndryshuar gjenetikisht në mënyrë që të mos shkaktojnë sëmundje, por përsëri mund të bëjnë që sistemi imunitar të ndërtojë mbrojtjen e tij. Vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna përdorin RNA të dërguar për ta bërë atë.

Sa mirë funksionon

Vaksina Johnson & Johnson vlerësohet si shumë efektive në parandalimin e sëmundjeve të rënda dhe vdekjes, siç janë vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna. Ajo është gjithashtu shumë efektive në parandalimin e sëmundjeve më të lehta, edhe pse pak më pak se ato të dyja. Duket se bën mirë kundër variantit shumë ngjitës B.1.351, i identifikuar për herë të parë në Afrikën e Jugut, që i ka dhënë të paktën një problemi kandidatit tjetër për vaksina.

Magazinimi dhe trajtimi

Vaksina Johnson & Johnson nuk ka pse të ruhet në temperatura jashtëzakonisht të ulëta si vaksina Pfizer-BioNTech. Mund të mbahet në një frigorifer të zakonshëm për tre muaj, shumë më gjatë se vaksina Moderna, e cila prishet pas një muaji nëse nuk mbahet e ngrirë.

Efektet anësore

Vaksina Johnson & Johnson duket të jetë më pak e prirur sesa vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna për të shkaktuar lloje të efekteve anësore që kërkojnë monitorim pas injeksionit, gjë që mund ta bëjë atë më të përshtatshëm për t’u përdorur në vendet e vaksinimit me makinë. Ka pasur raporte që efektet anësore priren të ndihen më fort pas dozave të dyta, të cilat vaksina Johnson & Johnson nuk i kërkon./ NYT- RealStory
Skip to toolbar