Merkel mesazh skeptikëve të BE: Europa nuk është e bashkuar pa Ballkanin Perëndimor

BOTA


Kancelarja gjermane Angela Merkel riafirmon përkushtimin dhe vendosmërinë e saj për zgjerimin e Bashkimit Europian. Merkel tha se “Europa do të bashkohet vërtet kur të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor të anëtarësohen në BE” duke u dhënë një mesazh të qartë të gjitha vendeve në BE që janë skeptik ndaj zgjerimit të unionit duke përfshirë këtu edhe presidentin francez, Macron.

Nëse i shikoni gjërat gjeostrategjike, por edhe hartën, atëherë do të ketë vetëm një Evropë të bashkuar me shtetet e Ballkanit Perëndimor,” u shpreh Merkel


Këto komente Merkel i bëri gjatë një aktiviteti të hënën ku shënohej 30-vjetori i piknikut paneuropian, një ngjarje e vlerësuar si një moment kryesor në rënien e Perdes së Hekurt dhe në bashkimin e Evropës Perëndimore dhe Lindore.

Ky është një sinjal pozitiv për Shqipërinë, e cila pret që në tetor të vendoset për hapjen ose jo të negociatave. Aktualisht Shqipëria, Maqedonia e Veriut, Serbia dhe Mali i Zi janë vende kandidatë zyrtarë për anëtarësimin në BE, ndërsa Bosnja-Hercegovina dhe Kosova klasifikohen si “kandidatët e mundshëm”.
Skip to toolbar