Negociatat, Hungaria: Një “Jo” e BE, katastrofike për rajonin

POLITIKË


Ministri i Jashtëm i Hungarisë Levente Magya e cilësoi katastrofike nëse BE vendos të shtyjë hapjen e negociatave për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, pasi rrezikon stabilitetin e rajonit të Ballkanit. “Nëse ky vendim merret” tha Magya, “atëherë BE do të humbasë të gjithë besueshmërinë e saj”. Ministri hungarez shtoi se hapja e negociatave do të sillte dhe ulje të fluksit të emigrantëve nga i Europës. Megjithatë  ministri Magya tha se Hungaria do të përpiqet gjithmonë që të ndal çdo zhvillim negativ në Ballkanin Perëndimor nëse BE dështon me negociatat.


“Është katastrofike që Bashkimi Evropian ka vendosur të shtyjë më tej hapjen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Me vendimin e saj, BE po kërcënon paqen dhe stabilitetin në rajonin e Ballkanit Perëndimor, ka humbur dhe ka shkatërruar plotësisht besueshmërinë e saj në sytë e të dy vendeve. Hapja e negociatave me dy shtetet ballkanike, Hungaria e konsideron të rëndësishme edhe për parandalimin e valëve të refugjatëve që vijnë nga jugu i Evropës. Qeveria Hungareze do të bëjë gjithçka për të reaguar ndaj çdo zhvillimi negativ në Ballkanin Perëndimor nëse BE dështon me negociatat.” tha ministri i jashtëm hungarez.

Këto deklarata ministri hungarez i bëri pas përfundimit të mbledhjes së Ministrave të Jashtëm të BE, ku nuk u arrit asnjë marrëveshje për hapjen e negociatave për dy vendet, por vendimi u la në dorën e liderëve të vendeve anëtare të BE, të cilët do mblidhen më 17  dhe 18 tetor.