“Rreth 200 mijë amerikanë mund të vdesin deri më 1 maj”. Fauci: Ky virus do të vazhdojë ë evoluojë dhe të shndërrohet

AKTUALITET


Një paralajmërim i ri nga ekipi i parashikimit pandemik i Universitetit të Uashingtonit është i frikshëm. Edhe në një skenar të rastit më të mirë, afër 200,000 amerikanë të tjerë ka të ngjarë të vdesin deri më 1 maj nga koronavirusi.

Më shumë se 430,000 amerikanë kanë vdekur tashmë në pandemi, dhe edhe nëse e gjithë popullsia filloi të bënte gjithçka – duke mbajtur maska, duke shmangur tubimet, duke qëndruar në distancë me njëri-tjetrin – Instituti për Vlerësim i Shëndetit parashikon se të paktën 130,000 njerëz të tjerë do të vdesin në tre muajt e ardhshëm.


Dhe tani variantet e reja janë shfaqur. Virologët parashikuan që nga fillimi se koronavirusi do të ndryshonte, dhe dy variante më ngjitëse tani po përhapen në SHBA.

“Ky virus do të vazhdojë me siguri të evoluojë dhe të shndërrohet”, tha Dr. Anthony Fauci, drejtori i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive, gjatë një telefonate me gazetarët të premten.

Qeveritë federale dhe shtetërore po garojnë për të vaksinuar popullatën, por edhe parashikimi më optimist sugjeron që nëse jo shumica shumë amerikanë do të duhet të presin deri në verë për t’u imunizuar.

A ka ndonjë mënyrë për të parandaluar më të keqen? A mund të ndihmojë përdorimi më i mirë i maskave, më shumë testime, distancimi më i rreptë shoqëror?
Urdhri i parë ekzekutiv i Presidentit Joe Biden ishte një urdhërim federal për maskën – diçka që prek vetëm zyrat federale dhe kontraktorët, pasi ai nuk mund t’u thotë shteteve se çfarë të bëjnë. Qendrat amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve po shqyrtojnë nëse rekomandimi i maskimit të dyfishtë mund të ndihmojë. Disa ekspertë kanë rekomanduar që amerikanët të fillojnë të mbajnë maska N95 – maskat e fytyrës spitalore që janë në mungesë.

Ka një zhurmë për më shumë testime. Administrata e re ka lëshuar kërkesa më të rrepta për teste për udhëtimet ndërkombëtare dhe po debaton nëse do të kërkojë testime për udhëtime të brendshme.
Drejtori i ri i CDC, Dr. Rochelle Walensky, thotë se ardhja e varianteve të reja do të thotë që amerikanët duhet të dyfishojnë të gjitha gjërat të cilat iu është thënë tashmë të bëjnë – por që miliona amerikanë ende nuk po i bëjnë.

“Shfaqja e varianteve nënvizon nevojën për veprim të shëndetit publik. Së pari, vaksinohuni kur të vijë radha juaj”, tha Walensky në një konferencë në Shtëpinë e Bardhë këtë javë.
“Së dyti, vër një maskë. Praktiko distancimin shoqëror dhe laji duart. Dhe së fundmi, tani nuk është koha për të udhëtuar. Por, nëse duhet, jini të sigurt dhe ndiqni udhëzimet e CDC.”

Por ekspertët e shëndetit publik janë pesimistë se amerikanët do të ndryshojnë mënyrën e tyre të jetës në një vit në pandemi. Amerikanët që mund ose janë të gatshëm të mbajnë maska apo qëndrojnë në shtëpi tashmë po e bëjnë atë. Bllokimet kanë qenë jopopullore dhe zyrtarët lokalë nuk janë të gatshëm t’i zbatojnë ato, gjithsesi.
“Ne nuk kemi parë qeveritë që ndërmarrin veprime për të zbatuar masat paralajmëruese aq shpejt sa pritej dhe i kemi përfshirë ato informacione në modelim,” tha drejtori i IHME Dr. Christopher Murray në publikimin e parashikimit më të fundit të zymtë të ekipit të tij. “Pa masa për të kontrolluar përhapjen e sëmundjes, lëvizshmëria mbetet më e lartë dhe transmetimi është më i mundshëm.”

Vdekjet do të ishin më pak nëse amerikanët thjesht do të mbanin maska dhe do të qëndronin më shumë në shtëpi. Nëse shumica e njerëzve do të ndiqnin udhëzimet për distancimin shoqëror dhe maskimin, 30,000 më pak njerëz do të vdisnin deri më 1 maj, tha IHME.

Ekziston një argument për këtë, thotë eksperti i komunikimit të rrezikut Peter Sandman.
“Mund të jetë më e lehtë për të shitur masa paraprake të reja sesa të njëjtat të vjetra. Dhe ndoshta kjo është arsyeja pse maskat e dyfishta po marrin kaq shumë vëmendje ditët e fundit”, tha Sandman.

Por Murray nuk mendon se njerëzit do t’i zbatojnë. As Michael Osterholm, drejtori i Qendrës për Kërkimin dhe Politikën e Sëmundjeve Infektive në Universitetin e Minesotës. “Ne kemi një uragan të Kategorisë 10 që na vështron. Njerëzit nuk e kuptojnë atë,” i tha Osterholm CNN.
Skip to toolbar