SHBA, Zvicër dhe Shqipëria, 3 vendet më të sigurta në rast lufte

Më të fundit


Ndërsa tensionet mes SHBA dhe Kinës shtohen dhe përshkallëzojnë, ka bërë që shumë njerëz në botë, sidomos britanikët, të mendojnë se shumë shpejt do të zhvillohet një Luftë e Tretë Botërore. Kjo ka bërë një gazeta “Daily Express” të bëj një studim se kush do të ishin vendet më të sigurta, nëse një lufte e tillë do të niste vërtet. Ajo rendit 3: SHBA, Zvicrën dhe Shqipërinë, për shkak të numrit të tyre të bunkerëve që kanë për strehimin e popullsisë.

Shumë nga shtetet amerikane kanë një rrjet bunkerësh. Qeveria e SHBA për herë të parë krijoi bunkerë të fshehtë gjatë Luftës së Ftohtë. Ndërsa Zvicra është unike në këtë drejtim, pasi ajo ka bunkerë nëntokësorë mjaftueshëm për të akomoduar gjithë popullsinë e saj. Në vitin 1963, ligji zviceran diktonte se të gjitha shtëpitë mbi një madhësi të caktuar të ndërtonin edhe një bunker nëntokësor përkrah kësaj.


Ndërsa Shqipëria me më shumë se 170 000 bunkerë u ndërtuan midis viteve 1960 dhe 1980, gjatë komunizmit që llogaritet si 5.7 bunkerësh për çdo kilometër katror në Shqipëri ose një bunker për çdo katër shqiptarë. Ato u ndërtuan gjatë një kohe krize ekonomike dhe strehimi dhe asnjëherë nuk u përdorën për mbrojtje nga lufta. Edhe Suedia me një numër të lartë bunkerësh mund të strehojë në bunkerët e saj 7 milionë njerëz në rastin e një lufte apo fatkeqësie

Vendet më të rrezikshme në botë në rast lufte janë Libia, Somalia, Jemeni, Afganistani, Sudani dhe Mali.
Skip to toolbar