Si mësoi Meloni t’i donte emigrantët?

BOTA


Para se të udhëhiqte Italinë, Giorgia Meloni dha shenja aspak premtuese nga bankat e opozitës për një të ardhme të afërt në të cilën italianët vendas do të zëvendësoheshin nga pakicat etnike.

Është fakt se Meloni ka qenë një nga zërat më të zëshëm në Bashkimin Europian kundër emigracionit, duke premtuar se do të vendosë bllokada mbi varkat e vogla që mbërrijnënë brigjet italiane nga Afrika e Veriut nëse do të zgjidhej në krye të vendit.Megjithatë, që nga dita kur ajo mori detyrën, duket se ka ndryshuar drejtim. Në dhjetë muaj, emigracioni i paligjshëm është rritur, ndërsa ndryshimet legjislative që ajo po nxit mund të sjellin deri në 1.5 milionë emigrantë në vend përmes rrugëve të reja ligjore, raporton abcnews.al.

Siç komenton Politico në shkrimin e saj të djeshëm, duket se Meloni ka mësuar të dashurojë emigrantët. Meloni shpejt e kuptoi se ajo po udhëhiqte një vend ekonomikisht të paqëndrueshëm dhe demografik në rënie.

Vetëm në dekadën e fundit, Italia ka “humbur” 1.5 milionë banorë, më shumë se popullsia e Milanos. Në 39 nga 107 provincat e saj aktualisht ka më shumë pensionistë sesa punëtorë.

Shifra si këto e bënë ministrin e financave Giancarlo Giorgetti të paralajmëronte disa javë më parë se asnjë reformë e pensioneve nuk do të ishte në gjendje të “zbusë efektet afatgjata të niveleve të ulëta të lindjeve në këtë vend”.

Legjislacioni i ri i imigracionit që Meloni po promovon, vlerësohet se do të sjellë 833,000 emigrantë të ligjshëm në vend në vitet e ardhshme për të mbuluar mungesën e fuqisë punëtore.

Në të njëjtën periudhë, ajo hap dyert për 452 mijë punëtorë për të plotësuar pozicionet sezonale në punë bujqësore dhe turistike, por edhe pozicione të përhershme në profesionet teknike si elektricist dhe hidraulik, raporton abcnews.al.

“Është një qasje shumë pragmatike,” tha Matteo Villa, një ekspert i imigracionit në institutin italian të mendimit ISPI.

“Ka pasur një ndryshim në narrativën e qeverisë.”

Ndër ndryshimet në ligjin e imigracionit janë të famshmet “rregullat e bashkimit familjar”, ​​të cilat lejojnë banorët e vendit të sjellin të afërmit e tyre përmes një procesi relativisht të lehtë.

Ekspertët vlerësojnë se me këtë rregullore në dhjetë vjet mund të hyjnë deri në 1.5 milionë refugjatë legalë. Duket se presioni i ushtruar nga komuniteti i biznesit të vendit kontribuoi që qeveria të miratonte politika më “realiste” të imigracionit.

Ndonëse Meloni vazhdon të deklarojë se Italia po mban një “linjë të ashpër” ndaj personave që vijnë në vend ilegalisht, në praktikë kjo nuk duket se ka ndonjë efekt serioz, raporton abcnews.al

Numri i emigrantëve nga Afrika e Veriut është dyfishuar këtë vit, me shifrat zyrtare që bëjnë thirrje për 106,000 refugjatë, nga 53,000 në vitin 2022.

Përveç kësaj, qeveria e saj është kritikuar pas fundosjes së një anijeje në shkurt që rezultoi në vdekjen e 100 emigrantëve.
Skip to toolbar