Elon Musk ngre alarmin për inteligjencën artificiale: Të pezullohet për disa muaj

BOTA


Më shumë se 1000 ekspertë, studiues dhe mbështetës të inteligjencës artificiale i janë bashkuar thirrjes për një pauzë të menjëhershme në krijimin e AI-ve “gjigante” për të paktën gjashtë muaj, në mënyrë që aftësitë dhe rreziqet e sistemeve të tilla si GPT-4 të mund të studiohen dhe pakësohen siç duhet. Kërkesa është bërë në një letër të hapur të nënshkruar nga krijuesit kryesorë të AI, duke përfshirë: Elon Musk , i cili bashkëthemeloi OpenAI, laboratorin e kërkimit përgjegjës për ChatGPT dhe GPT-4; Emad Mostaque, i cili themeloi Stability AI me bazë në Londër; dhe Steve Wozniak, bashkëthemeluesi i Apple. Nënshkruesit e tij përfshijnë gjithashtu inxhinierë nga Amazon, DeepMind, Google, Meta dhe Microsoft, si dhe akademikë duke përfshirë shkencëtarin njohës Gary Marcus.

“Muajt ​​e fundit kanë parë laboratorët e AI të bllokuar në një garë jashtë kontrollit për të zhvilluar dhe vendosur mendje dixhitale gjithnjë e më të fuqishme që askush, madje as krijuesit e tyre, nuk mund t’i kuptojë, parashikojë ose kontrollojë me besueshmëri. Sistemet e fuqishme të AI duhet të zhvillohen vetëm pasi të kemi besim se efektet e tyre do të jenë pozitive dhe rreziqet e tyre do të jenë të menaxhueshme. Jemi dakord. Kjo pikë është tani. Nëse studiuesit nuk do ta ndalojnë vullnetarisht punën e tyre në modelet e AI më të fuqishme se GPT-4, standardi i letrës për modelet “gjigante”, atëherë “qeveritë duhet të ndërhyjnë. Kjo nuk do të thotë një pauzë në zhvillimin e AI në përgjithësi, thjesht një hap prapa nga gara e rrezikshme drejt modeleve gjithnjë e më të mëdha të kutisë së zezë të paparashikueshme me aftësi emergjente,” thonë autorët.


Që nga publikimi i GPT-4, OpenAI ka shtuar aftësi në sistemin e AI me “plugins”, duke i dhënë atij mundësinë për të kërkuar të dhëna në ueb të hapur, për të planifikuar pushime dhe madje edhe për të porositur sende ushqimore. Ndërsa studiuesit eksperimentojnë me GPT-4 gjatë javëve dhe muajve të ardhshëm, ata ka të ngjarë të zbulojnë mënyra të reja për të “nxitur” sistemin që përmirësojnë aftësinë e tij për të zgjidhur probleme të vështira. Një zbulim i kohëve të fundit ishte se AI është dukshëm më i saktë në përgjigjen e pyetjeve nëse i thuhet fillimisht ta bëjë këtë në stilin e një eksperti.
Skip to toolbar