I quajti sllovenët të neveritshëm, presidenti serb kërkon falje

AKTUALITET


Presidenti serb Aleksandar Vuçiç ka kërkuar falje që i cilësoi sllovenët “të neveritshëm”, duke sqaruar se ai i referohej vetëm politikanëve të tyre. Ai tha se ishte një reagim ndaj asaj që ai i konsideronte si politika dhe deklarata antiserbe.

“Nëse kam ofenduar dikë, dua t’i kërkoj falje gjithë publikut slloven, dhe në të njëjtën kohë, dua të them se nuk do t’u kërkoj falje politikanëve sllovenë sepse ata ndjekin një politikë të neveritshme ndaj Serbisë,” tha Vuçiç dy ditë më parë në Nju Jork, ku mori pjesë në seancën e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara për Kosovën.


Ai sulmoi Slloveninë, një anëtare jo e përhershme të Këshillit të Sigurimit, duke e akuzuar atë se ishte pjesë e një “organizimi” me SHBA-në dhe Zvicrën për të lejuar delegacionin e Kosovës të sjellë të mbijetuarit e dyshuar të përdhunimit nga forcat serbe gjatë luftës së viteve 1998-1999 në seancë, një veprim që ngjalli zemërim nga delegacioni serb.

“Është e vështirë të thuhet se kush ishte më i neveritshëm, sllovenët apo dikush tjetër,” tha Vuçiç në fillim të kësaj jave.

Vërejtjet shkaktuan reagim të shpejtë nga Lubjana. Ministrja e Jashtme Tanja Fajon i quajti ato një fyerje për të gjithë kombin slloven.

Edhe kryeministri slloven Robert Golob tha se “deklaratat e Vuçiçit na kujtojnë një kohë tjetër dhe nuk janë të denja për marrëdhëniet midis dy vendeve”.
Skip to toolbar