LSI kundër Bashës: Kriza zgjidhet me kompromis (shpreson ende te 13 tetori Metës)

AKTUALITET


Pretendimet e PD për dënimin e Agim Kajmakut në Greqi në vitin 2003, kanë rikthyer dhe njëherë debatin për zgjedhjet lokale. Të paktën, në rradhët e opozitës, është LSI që artikulon mbajtjen e zgjedhjeve lokale dhe parlamentare, në një ditë të vetme. Me anë të një reagimi, ish-deputeti i LSI, Edmond Panariti shkruan se ‘vetëm zgjedhjet e menjëhershme lokale dhe parlamentare”, krijojnë mundësinë për të dalë nga gremina. Sipas Panaritit, zgjedhjet duhet të mbahen ‘brenda afatit kushtetues’, duke u shprehur se ’13 tetori është kushtetues’.

“Sigurisht në afatin më të afërt kushtetues të mundshëm. Trembëdhjetë tetori është afat kushtetues, i dekretuar tashmë. Është datë në fuqi dhe e pa rrëzuar nga gjykatat supreme të vendit. Interpretimte mbi validitetin nuk mundet ti bëjnë partitë dhe politikanët, as komisionet dhe kolegjet zgjedhore, por vetëm ligji dhe kushtetuta. Por koha ecën dhe datat treten. Bashkë me to dhe shpresa për legjitimitet dhe kushtetueshmëri në këtë vend”, shkruan ndër të tjera Panariti.


Pra, sipas ish-deputetit të LSI, 13 tetori është datë kushtetuese pasi nuk është rrëzuar nga asnjë gjykatë supreme në vend. Për kujtesë, 13 tetori është rrëzuar nga gjykata supreme e zgjedhjeve në vend, Kolegji Zgjedhor. Ishte kjo gjykatë që njohu zyrtarisht 30 qershorin pas dekretit të Ilir Metës për të anuluar këtë datë zgjedhjesh, duke i hapur rrugë procesit legjitim sipas kushtetuës. Gjithashtu, 13 tetori vërtetë nuk është rrëzuar si datë kushtetuese e zgjedhjeve, zyrtarisht nga një gjykatë, por e vetmja gjykatë që ka këtë tagër, është Gjykata Kushtetuese.

Ky është vullnet i ndërkombëtarëve, të cilët në mbështetje të rendit kushtetues, duke dalë garant për zhvillimin e zgjedhjeve lokale të 30 qershorit, deklaruan pas këtij procesi, se “ligjshmëria ose jo e zgjedhjeve mund të gjykohet vetëm nga Gjykata Kushtetuese në vend”, u shpreh Matheë Palmer, Zëvendës Ndihmës Sekretari Amerikan i Shtetit, pak ditë pas mbajtjes së zgjedhjeve të 30 qershorit. Pra, 13 tetori, që opozita e njeh si datë kushtetuese, në fakt është një datë normale, ku nuk mund të mbahen zgjedhjet pa pasur një vendim të Gjykatës Kushtetuese për të së pari.

Gjithashtu, rrëzimi i 13 tetorit ka rënë edhe për një arsye tjetër. Po ndërkombëtarët dhe misioni vëzhgues i zgjedhjeve, ODIHR, raportoi sygjeroi pas 30 qershorit, se ‘verdiktin përfundimtar për zgjedhjet do ta jepnin gjykatat në vend”. Në fakt, gjykatat e shkallëve të para në vend njohën dhe vërtetuan mandatet e të zgjedhurve të 30 qershorit, një vendim që u mor si pasojë e vendimit të një gjykate supreme, Kolegjit Zgjedhor, që njohu pikërisht procesin zgjedhor.

Megjithatë, Panariti, ndonëse përpiqet që të promovojë 13 tetorin si datë kushtetuese, ai shkruan se “unë kam bindjen se përsëri mundemi që edhe në “Zeitnot” apo “Last minute” me vullnet dhe kompromis politik, procesi mund të rikthehet dhe të rimerret nga fillimi, duke e futur atë në shtrat kushtetues dhe në afate ligjore, duke garantuar garë, alternativa dhe sidomos besueshmëri dhe gjithë pranim. Tashmë nuk jemi thjesht vetëm ne kushtet e ilegjitimitetit zgjedhor , por ndodhemi të ndotur me kriminalizim madje edhe pa patur konkurrence dhe konkurente”, shkruan Panariti. Nga kjo deklaratë e ish-deputeti të LSI, kuptohet qartë se tashmë kjo forcë politike, ndryshe nga PD, kërkon kompromis për t`u futur në zgjedhje, madje duke mos cituar në asnjë moment dorëheqjen apo ‘zgjedhje pa Edi Ramën’ Kryeministër.
Skip to toolbar