Arta Marku konfirmon përgjimet, paralajmëron arrestime të prokurorëve

AKTUALITET


Prokurorja e Përgjithshme Arta Marku ka reaguar pasditen e kësaj të mërkure në lidhje me publikimin e disa audiopërgjimeve nga gazeta gjermane “Bild”. Znj. Marku, në deklaratën shpërndarë mediave, shkruan se po e ndjek çështjen me shumë  vëmendje, duke u kërkuar prokurorëve që kanë në dorë hetimet për dosjet 399 dhe 184, që të hetojnë pa humbur kohë.

Duke marrë shkas nga publikimi i disa materialeve të përgjimit në gazetën gjermane Bild, Prokurori i Përgjithshëm njofton opinionin publik se po ndjek çështjen me shumë vëmendje dhe ashtu siç ka kërkuar edhe më përpara, kërkon dhe u bën thirrje prokurorëve që kanë në hetim çështjet 339 dhe 184,  si autoritetet e vetme në ushtrimin e ndjekjes penale për këto çështje, që të hetojnëdhe të zgjidhin pa humbur kohë këto çështje, duke vënë para përgjegjësisë penale këdo që ka konsumuar një vepër penale. Ky është jo vetëm detyrim kushtetues dhe ligjor, por edhe një detyrim publik për të bërë të qartë çfarë ka ndodhur me këto cështje dhe cfarë kanë ato në përmbajtje”, thotë Arta Marku.


Më tej, Arta Marku shprehet ndihet e indinjuar që në radhët e prokurorisë ka akoma prokurorë që për interesa personale bëjnë Pazar me dosjet penale. “Prokurori i Përgjithshëm ndjehet i indinjuar që në radhët e prokurorisë akoma militojnë prokurorë apo punonjës të tjerë që janë gati që për interesa të vogla personale të bëjnë pazar me çdo dosje penale duke kontaminuar opinionin publik me informacione të pahetuara dhe të paverifikuara nga ata vetë si autoritete përgjegjëse për hetimin dhe verifikimin e tyre”, shton Marku.

Më tej, Arta Marku duke i kërkuar prokurorisë përgjegjëse për nisjen e hetimit për nxjerrje të sekretit hetimor, njofton se këto përgjime nuk janë publikuar si pasojë e mungesës së ligjit, por për arsye të tjera.

“Prokurori i Përgjithshëm i bën thirrje prokurorisë kompetente që të hetojë me shpejtësi nxjerrjen në publik të akteve që përbëjnë sekret hetimor dhe të vihet para përgjegjësisë penale kushdo, prokuror, oficer i policisë gjyqësore apo dikush tjetër që ka poseduar për shkak të ligjit CD-të dhe në vend që të ushtronte funksionet ligjore dhe tëkryente hetimin objektiv, ka bërë publikimin e tyre. Prokurori i Përgjithshëm njofton opinionin publik se ka filluar një verifikim administrativ të mënyrës sesi kanë lëvizur CD-të dhe DVD-të, si dhe cdo material tjetër përgjimi, nga Zyra e Përgjimeve në Prokurorinë e Përgjithshme, në drejtim të Prokurorisë së Krimeve të Rënda”.

“Gjithashtu, Prokurori i Përgjithshëm, në zbatim të kompetencave aktuale njofton opinionin publik se ka miratuar udhëzimin nr.4, dt.26.10.2018 “Për përgjimet” ku përcaktohen në detaje rregullat për ruajtjen e sekretit të përgjimit. Nxjerrja e sekretit ka ardhur jo si pasojë e mungesës së ligjeve apo akteve nënligjore dhe administrative, por për arsye të tjera larg cdo norme ligjore apo morale”, përfundon Arta Marku.

Përgjimet e fundit Dako-Avdylaj:Skip to toolbar