“Opozita s`ka më fuqi, u dorëzua”. Lubonja: Dy gjërat që duhet të bënte Basha

#NËRADAR


Për analistin Fatos Lubonja, ulja e opozitës në tryezën për Reformën Zgjedhore, është dorëzim i saj ndaj sistemit. Në studion e “Real Story” të gazetarit Sokol Balla, Fatos Lubonja tha se opozita iu dorëzua sistemit, pasi nuk arriti të përmbushte misionin e saj gjatë vitit 2019 për rrëzimin e Edi Ramës nga pushteti. “Këtu kemi të bëjm me dorëzim të opozitës ndaj sistemit. Nëse thoshte do luftojmë sistemin, tani na del reforma zgjedhore që qenka forma për ta rrëzuar në mënyrë institucionale. Këtu ka një kontraditë që kërkon të fshehi një dorëzim. Dorëzim ndaj sistemit, sepse s`kanë më fuqi për të luftuar dhe dorëzim ndaj ndërkombëtarëve”, tha Lubonja.

Fatos Lubonja argumentoi se dhe pas uljes në tryezë, opozita po luan në dy forma. Së pari, tha Lubonja, opozita po përpiqet ta lexojë uljen në tyrezë si vazhdim i aksionit të vitit 2019. Ndërsa në krahun tjetër, përpiqet të tregojë se nuk do të ketë zgjedhje me Edi Ramën. Ai  “Unë më shumë e kam lidhur me politikat dhe aksionet e opozitës se sa me mazhorancës. Patëm gjatë vitit 2019 një aksion politik të opozitës të ndërtuar mbi parullat; me Edi Ramën nuk ka zgjedhje të lira! Kjo nuk nënkuptonte vetëm Edi Ramën por gjithë strukturat shtetërore. Prandaj duhej një qeveri teknike për të përgatitur zgjedhje të lira. Si do arrihej kjo? Me protesta për të larguar Edi Ramën. Por gjithmonë ka pasur turbullira për këtë qeverinë teknike.


Tani kemi një ndryshim. Si aksion politik ka kontradiksion. Na del Reforma Zgjedhore. Këtë e quajnë se do të na heqi ne rrezikun nga strukturat e Edi Ramës dhe do sigurojë zgjedhjet e lira në Shqipëri. Gjysma e diskursit të tyre, diskursi i tyre ka qenë; jemi me një Edi Ramë të delegjitimuar, por aksioni që bëri opozita ishte pozitiv dhe frytdhënës se bindi ndërkombëtarët. Kërkojnë të thonë se kjo që po bëjmë tani është vazhdimësi e asaj që bëm më parë. Tani, thonë përsëri që Edi Rama duhet të iki. Në mendimin tim kjo gjysma e dytë është retorikë”, tha Lubonja.

Megjithatë, ai tregoi rrugën që duhet të ndiqte opozita deri në zgjedhjet e ardhshme. “Tani mua më duket nga që nuk kanë çfarë t`i bëjë sistemit, pranojnë rrugën e fasadës. Opozita duhet të forconte lidhjet me atë popullin që duhet të bëjë protestat. Një nga arsyet pse opozita u tërhoq është se nuk arriti të mobilizojë një popull. Nuk arriti të ngjallte besimin te populli. Duhet të forconte lidhjet me popullin, të transformonte vetëveten, dhe t`i thoshte ndërkombëtarëve që ne jemi në krizë, nuk bëjmë një reformë sa për sy e faqe. Ne kërkojmë që ju të ndërgjegjësoheni se këtu kemi një regjim”, tha Lubonja./Realstory.al/
Skip to toolbar