Për herë të parë në 40 vjet, shpërthen vullkani më aktiv në botë! 

BOTA


Shpërthen vullkani më aktiv në botë.

Rrjedha e llavës është kryesisht e kufizuar brenda kulmit të saj, por banorët janë vënë në gatishmëri dhe janë paralajmëruar më herët për rrezikun e tij. Shërbimi Gjeologjik i SHBA ka bërë të ditur se situata mund të ndryshojë me shpejtësi gjatë orëve në vijim.


Niveli i alarmit të vullkanit është ulur ndërsa asnjë urdhër evakuimi nuk është lëshuar ende dhe zonat e populluara nuk ka gjasa të preken në këtë fazë, thonë zyrtarët e emergjencës. Mauna Loa, e vendosur brenda Parkut Kombëtar të Vullkaneve të Hawait, mbulon gjysmën e ishullit të madh të shtetit amerikan. Vullkani ngrihet 4,169m mbi nivelin e detit dhe përfshin një sipërfaqe prej 5,179 km katrore.

Shpërthimi i këtij vullkani, sipas ekspertëve erdhi pas një seri tërmetesh që lëkundën rajonin ditët e fundit. Mauna Loa ka shpërthyer 33 herë që nga viti 1843. Shpërthimi i mëparshëm në 1984 dërgoi rrjedha lavash brenda qytetit më të populluar të ishullit Hilo.
Skip to toolbar