Përhapja e Omicron, OBSH shton ilaçe të reja në trajtimet ndaj COVID

CORONAVIRUS


Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka shtuar dy ilaçe të tjera në udhëzimet e saj për trajtimet e rekomanduara për COVID-19, pasi varianti më infektiv Omicron i koronavirusit shkakton një rritje të paprecedentë të rasteve në mbarë botën.

Ilaçi baricitinib, i cili përdoret gjithashtu për trajtimin e artritit reumatoid, “rekomandohet fuqimisht” për pacientët me COVID-19 të rëndë ose kritik, në kombinim me kortikosteroidet, tha paneli i ekspertëve ndërkombëtarë të agjencisë së OKB-së në udhëzimet e publikuara nga britanikët raportoi Gazeta Mjekësore të premten.


Ilaçi redukton nevojën për ventilim dhe u zbulua se përmirësonte shanset e pacientëve për të mbijetuar pa asnjë shenjë të rritjes së reaksioneve anësore, tha paneli. Paneli dha gjithashtu një “rekomandim të kushtëzuar” për sotrovimab, një trajtim eksperimental i antitrupave monoklonal, për ata me COVID-19 jo të rëndë, por me rrezikun më të lartë të shtrimit në spital.

Antitrupat monoklonalë janë komponime të krijuara në laborator që imitojnë mekanizmin mbrojtës natyror të trupit. Rekomandimet e reja të trajtimit vijnë ndërsa pandemia përshpejtohet në mbarë botën. Më shumë se 15 milionë raste të reja të COVID-19 u raportuan në OBSH në javën e fundit – deri tani më së shumti në një javë të vetme – të nxitura nga varianti Omicron, i cili po zëvendëson variantin Delta pothuajse kudo.

Rekomandimet u bazuan në prova të reja nga shtatë prova që përfshinin më shumë se 4,000 pacientë me raste jo të rënda, të rënda dhe kritike të COVID-19.

“Udhëzimi shton rekomandimet e mëparshme për përdorimin e bllokuesve të receptorit interleukin-6 dhe kortikosteroideve sistematike për pacientët me Covid-19 të rëndë ose kritik; rekomandime të kushtëzuara për përdorimin e kasirivimabit-imdevimab (një trajtim tjetër me antitrupa monoklonal) në pacientë të përzgjedhur; dhe kundër përdorimit të plazmës konvaleshente, ivermectin dhe hydroxychloroquine te pacientët me Covid-19 pavarësisht nga ashpërsia e sëmundjes, “tha OBSH në një deklaratë.

Organizata humanitare franceze Médecins Sans Frontières (MSF) përshëndeti rekomandimet e reja dhe u kërkoi qeverive të adresojnë mbrojtjen e patentave për të siguruar që sa më shumë njerëz të jenë në gjendje të përfitojnë nga trajtimet.

Baricitinib prodhohet nga gjigandi farmaceutik i Shteteve të Bashkuara, Eli Lilly, dhe ndërsa versionet gjenerike janë të disponueshme në Indi dhe Bangladesh, patentat janë në fuqi në shumë vende të tjera, përfshirë Brazilin dhe Indonezinë.

“Për gati dy vjet, ne kemi parë të pafuqishëm njerëz që vdesin nga COVID-19 mes valëve katastrofike të sëmundjes. Në vendet ku MSF punon, “tha Dr Márcio da Fonseca, këshilltar mjekësor për sëmundjet infektive për fushatën e aksesit të MSF, në një deklaratë.

“Mundësitë për ofrimin e kujdesit intensiv të nivelit të lartë janë të kufizuara, kështu që shpëtimi i më shumë jetëve të njerëzve me infeksione të rënda dhe kritike varet shumë nga aksesi në ilaçe të përballueshme që mund t’i shtojmë steroideve, oksigjenit dhe kujdesit të ngushtë mbështetës që tashmë ofrojmë në projektet tona. Ndërsa shfaqen trajtime të reja, do të jetë thjesht çnjerëzore nëse ato mbeten të padisponueshme në mjedise me burime të kufizuara, vetëm sepse janë të patentuara dhe shumë të shtrenjta.”

OBSH shtoi ato që tha se ishin bllokues të receptorit të interleukin-6 ” shpëtues ” në listën e saj të trajtimeve për COVID-19 korrikun e kaluar. Ai rekomandoi përdorimin e kortikosteroideve në shtator 2020. Javët e fundit, rregullatorët qeveritarë kanë miratuar gjithashtu trajtime të reja orale për sëmundjen, duke përfshirë Paxlovid, pilulën antivirale të Pfizer , e cila tregoi afërsisht 90 për qind efikasitet në parandalimin e pranimit në spital dhe vdekjes në pacientët me rrezik të lartë. Ajo gjithashtu ruajti efektivitetin e saj me Omicron, tha kompania.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka shtuar dy ilaçe të tjera në udhëzimet e saj për trajtimet e rekomanduara për COVID-19, pasi varianti më infektiv Omicron i koronavirusit shkakton një rritje të paprecedentë të rasteve në mbarë botën.

Ilaçi baricitinib, i cili përdoret gjithashtu për trajtimin e artritit reumatoid, “rekomandohet fuqimisht” për pacientët me COVID-19 të rëndë ose kritik, në kombinim me kortikosteroidet, tha paneli i ekspertëve ndërkombëtarë të agjencisë së OKB-së në udhëzimet e publikuara nga britanikët raportoi Gazeta Mjekësore të premten.

Ilaçi u zbulua se përmirësonte shanset e pacientëve për të mbijetuar pa asnjë shenjë të rritjes së reaksioneve anësore, tha paneli. Paneli dha gjithashtu një “rekomandim të kushtëzuar” për sotrovimab, një trajtim eksperimental i antitrupave monoklonal, për ata me COVID-19 jo të rëndë, por me rrezikun më të lartë të shtrimit në spital.

Antitrupat monoklonalë janë komponime të krijuara në laborator që imitojnë mekanizmin mbrojtës natyror të trupit. Rekomandimet e reja të trajtimit vijnë ndërsa pandemia përshpejtohet në mbarë botën. Më shumë se 15 milionë raste të reja të COVID-19 u raportuan në OBSH në javën e fundit – deri tani më së shumti në një javë të vetme – të nxitura nga varianti Omicron, i cili po zëvendëson variantin Delta pothuajse kudo.

Rekomandimet u bazuan në prova të reja nga shtatë prova që përfshinin më shumë se 4,000 pacientë me raste jo të rënda, të rënda dhe kritike të COVID-19.

“Udhëzimi shton rekomandimet e mëparshme për përdorimin e bllokuesve të receptorit interleukin-6 dhe kortikosteroideve sistematike për pacientët me Covid-19 të rëndë ose kritik; rekomandime të kushtëzuara për përdorimin e kasirivimabit-imdevimab (një trajtim tjetër me antitrupa monoklonal) në pacientë të përzgjedhur; dhe kundër përdorimit të plazmës konvaleshente, ivermectin dhe hydroxychloroquine te pacientët me Covid-19 pavarësisht nga ashpërsia e sëmundjes, “tha OBSH në një deklaratë.

Organizata humanitare franceze Médecins Sans Frontières (MSF) përshëndeti rekomandimet e reja dhe u kërkoi qeverive të adresojnë mbrojtjen e patentave për të siguruar që sa më shumë njerëz të jenë në gjendje të përfitojnë nga trajtimet.

Baricitinib prodhohet nga gjigandi farmaceutik i Shteteve të Bashkuara, Eli Lilly, dhe ndërsa versionet gjenerike janë të disponueshme në Indi dhe Bangladesh, patentat janë në fuqi në shumë vende të tjera, përfshirë Brazilin dhe Indonezinë.

“Për gati dy vjet, ne kemi parë të pafuqishëm njerëz që vdesin nga COVID-19 mes valëve katastrofike të sëmundjes. Në vendet ku MSF punon, “tha Dr Márcio da Fonseca, këshilltar mjekësor për sëmundjet infektive për fushatën e aksesit të MSF, në një deklaratë.

“Mundësitë për ofrimin e kujdesit intensiv të nivelit të lartë janë të kufizuara, kështu që shpëtimi i më shumë jetëve të njerëzve me infeksione të rënda dhe kritike varet shumë nga aksesi në ilaçe të përballueshme që mund t’i shtojmë steroideve, oksigjenit dhe kujdesit të ngushtë mbështetës që tashmë ofrojmë në projektet tona. Ndërsa shfaqen trajtime të reja, do të jetë thjesht çnjerëzore nëse ato mbeten të padisponueshme në mjedise me burime të kufizuara, vetëm sepse janë të patentuara dhe shumë të shtrenjta.”

OBSH shtoi ato që tha se ishin bllokues të receptorit të interleukin-6 ” shpëtues ” në listën e saj të trajtimeve për COVID-19 korrikun e kaluar. Ai rekomandoi përdorimin e kortikosteroideve në shtator 2020. Javët e fundit, rregullatorët qeveritarë kanë miratuar gjithashtu trajtime të reja orale për sëmundjen, duke përfshirë Paxlovid, pilulën antivirale të Pfizer , e cila tregoi afërsisht 90 për qind efikasitet në parandalimin e pranimit në spital dhe vdekjes në pacientët me rrezik të lartë. Ajo gjithashtu ruajti efektivitetin e saj me Omicron, tha kompania.
Skip to toolbar