“Gjermanët e quajnë të suksesshëm pushtimin e Shqipërisë. Përfituan mineralet tona”

Historiani Marenglen Kasmi, bazuar në dokumentet origjinale të ushtrisë gjermane për luftën në Shqipëri, tregoi se operacionet e dimrit të vitit 1944 nga ana e pushtuesve dhe ngjarja e 4 shkurtit të këtij viti, rritën mbështetësit e ushtrisë çlirimtare në Shqipëri.

“Ashpërsia e këtyre operacioneve, vrasjet, dëmtimet, jo vetëm nuk patën impaktin që prisnin gjermanët, por pati impakt të kundërt. Ashpërsia e këtyre operacioneve bëri që shqiptarët të përqafonin më shumë forcat çlirimtare. Ngjarja e 4 shkurtit ishte vepër shqiptare. Njerëzit e panë me sytë e tyre masakrën e 4 shkurtit të bërë nga shqiptarët që bashkëpunonin me gjermanët”, tha Kasmi.

Pushtimi 14-mujor i Shqipërisë cilësohet si i suksesshëm në dokumentat e ushtrisë naziste gjermanet të kohës. Arsyet janë disa, ku së pari gjermanët përfituan pasuritë minerare të Shqipërisë, ku vetëm kromi plotësoi 17 përqind të nevojave të luftës. Gjithashtu, humbjet në njerëz dhe dëmet materiale ishin të pranueshme për ushtrinë gjermane.

“Po të shohësh bilancin që bëjnë gjermanët për pushtimin e tyre në Shqipëri, e quajnë të suksesshëm. Së pari thonë që përfituam mineralet. Naftë kishin me tepricë por nuk e transportonin dot sepse detin e kishin aleatët. 17% të nevojës së Gjermanisë për krom e kanë plotësuar minierat shqiptare”.

“Ka bashkëpunim të oficerëve britanik me gjermanë në zonën e Tropojës. Ikën dhe me humbje që për ata janë të pranueshme. Janë rreth 2400 gjermanë të vrarë në Shqipëri. Forcat gjermane në kohën e tyre më të mirë në Shqipëri kanë qenë rreth 36500 trupave. Gjermanët që janë larguar kanë qenë më shumë se ata që vinin në Shqipëri”.

“Nëse shqiptarët do kishin qenë të bashkuar, jo vetëm që humbjet e tyre do kishin qenë të mëdha, jo vetëm që ne nuk do kishim këtë hartë që shikojmë, sepse presioni do ishte më i madh, por do kishim dhe forca të tjera që do vinin në Shqipëri. prandaj e quajnë të suksesshëm, sepse mbështetja nga shqiptarët dhe politika që bënë u rezultoi në fund se mund të kishte shkuar më keq”, tha Kasmi.  /Realstory.al/

“Gjermanët ushqenin rreth 15600 ballistë”. Kasmi: Ja pse janë të besueshme shifrat

Historiani Marenglen Kasmi publikoi dokumente exclusive në “Real Story” të gazetarit Sokol Balla, që hedhin dritë mbi pushtimin nazist të Shqipërisë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Kasmi solli në “Real Story” dokumentet origjinale të ushtrisë gjermane, që përshkruajnë aksionin e tyre 14 mujor në Shqipëri. Ndër dokumentet janë dhe ato që hedhin dritë mbi trupat nacionaliste shqiptare që kanë bashkëpunuar me gjermanët. Sipas historianit Kasmi, në dokumentet gjermane evidentohen se janë rreth 15600 trupa të ndara në 77 çeta të Ballit Kombëtar, si forca aleate të gjermanëve në Luftën e Dytë Botërore.

“Kjo është një listë, janë grupime sigurie dhe banda, se kështu i quanin, të cilët bashkëpunojnë me Gjermanët. Këto janë banda me qëndrim pritës, qëndrim neutral. Abaz Kupi kishte forcë nga 500 deri në 3000 mijë. Po ti referohemi listës, trupat që bashkëpunojnë me gjermanët, janë 77 çeta të Ballit Kombëtar me afërsisht 15 mijë e 600 burra. Janë sipas zonave dhe rajonit ku ato luftojnë. Për të gjitha këto trupa, në ditarin luftarak të forcave gjermane janë të pasqyruara”, u shpreh Kasmi.

Po a janë të besueshme këto shifra? Marenglen Kasmi tha se shifrat janë të besueshme për arsyen e vetme se këto çeta furnizoheshin nga gjermanët me armatime, ushqime dhe veshje. “Nuk ka komandat ushtarak që gënjen dot kur vjen puna në këtë pikë. O i ke njerëzit në rresht ose nuk i ke. Mund të ketë brenda kësaj liste dhe gjëra që mund të lëviznin. Ne e dimë që Abaz Kupi ka patur rreth 2000 forca të llogaritura. Për sa i përket këtyre forcave unë mendoj se janë forca që ushqeheshin nga gjermanët. Këto armatoseshin, visheshin, ushqeheshin nga gjermanët. Është listë e mbledhur nga të gjitha trupat që raportonin. Po të shikohet janë të ndara sipas zonave. Unë them që kjo shifër është e përafërt, sepse mund të gjesh dhe elementë që mund të jenë të lëkundur”, tha Kasmi.

Më tej, Marenglen Kasmi dha dhe argumente të tjera që tregojnë se gjermanët pas operacionit të qershorit 1944, njohin Ushtrinë Nacional Çlirimtare jo më si banda komuniste, por brigada të strukturuara. Sipas tij, në momentin që ushtria çlirimtare u fuqizua, Balli Kombëtar humbi mundësinë që të dilte si forcë politike. “Mbas qershorit të 1944 gjermanët nuk flasin më për banda komuniste, por flasin për brigada për struktura më të organizuara. Dhe për gjermanët kjo forcë shihet si e tillë. Edhe në pikëpamje të luftës politike në Shqipëri kjo është e qartë. Në këtë moment Balli Kombëtar e humbi mundësinë të dilte si forcë politike”, tha historiani Kasmi. /Realstory.al/

Foto e ditës/ Lamtumirë bregdetit venecian, gjermanët zbulojnë Shqipërinë

Plazhet shqiptare janë kthyer në ‘kërcënim’ për ato italiane. Mediat në vendin fqinj, japin alarmin se “turistët gjermanë po braktisin plazhet e Venecias për Shqipërinë”, shkruan “LaNuovaVenezia”. Në një artikull kushtuar turizmit dhe numrit të pushuesve në gjysmën e sezonit, media në vendin fqinj vë re se këtë vit, ka pasur një ulje të konsiderueshme të turistëve të huaj, që kanë zgjedhur të pushojnë në plazhet e Venvecias, konkretisht në Jesolo.

“Turizmi në telashe në Jesolo, bie nën 20%. Të dhënat e para për korrikun konfirmojnë rënie. Konkurrenca e vendeve të huaja ndihet gjithnjë e më shumë. Jesolo në bregdetin venecian, zbulon konkurrentët e rinj si Shqipëria, me plazhet e mrekulleshme dhe të virgjëra”, shkruhet ndër të tjera. Sipas shkrimit, ky largim i turistëve nga plazhe e Venecias, ishte lajëruar kohë më parë nga operatorët turistikë, për shkak se plazhe e “margjinalizuar” në vende më të pazhvilluara, do të zhvilloheshin për shkak të çmimeve konkurruese.

Të dhënat paraprake flasin për ulje të kërkesës për apartamente me qira deri në 20% më pak në krasim me vitet e kaluara. Megjithëse të dhënat nuk janë ende jo zyrtare, sipas mediave italiane, ato mund të jenë dhe më serioze. “Ne shohim më pak gjermanë, ose ato mbiemra klasikë gjermanësh: Muller, Schmidt, Fischer etj, por ato janë zëvendësuar me emrat e emigrantëve gjermanë me prejardhje rumune, hungareze, apo vendeve të lindjes në përgjithësi”, shkruhet në artikull.

Pronari i një hoteli të njohur në plazhin e Jesolo, Gianni Dalla Mora, është shprehur se: “Këtu po vijnë gjermanët e rinj, sepse të tjerët, gjermanët historikë, kanë zgjedhur plazhet e tjera, si Shqipëria, e cila është plot këtë vit”, duke shtuar: “Sot, turizmi në Jesolo është i një niveli më të ulët, është e pamohueshme. Turistët kërkojnë më shumë natyrën, gjelbërimin, shtigjet e maleve, çmimet konkurruese, etj”.

Skip to toolbar