Zyrtari: SHBA do të vendosë veton ndaj anëtarësimit të Palestinës në OKB

BOTA


SHBA do të ushtrojë të drejtën e vetos të premten në një takim të Këshillit të Sigurimit që diskuton anëtarësimin e mundshëm të Palestinës në OKB, ka thënë një zyrtar amerikan, citon Reuters.

Lëvizja, e cila është pritur gjerësisht nga aleati izraelit, do të bllokonte efektivisht organizmin botëror nga njohja e shtetit palestinez.


“Mbetet pikëpamja e SHBA-së se rruga më e shpejtë drejt shtetësisë për popullin palestinez është përmes negociatave të drejtpërdrejta midis Izraelit dhe Autoritetit Palestinez me mbështetjen e Shteteve të Bashkuara dhe partnerëve të tjerë. Ne kemi qenë prej kohësh të qartë se veprimet e parakohshme në Nju Jork, edhe me qëllimet më të mira, nuk do të arrijnë shtetësinë për popullin palestinez,” tha zyrtari.

Për të kaluar në Këshillin e Sigurimit, rezolutës i nevojiten nëntë nga 15 vota dhe asnjë veto nga SHBA, Britania e Madhe, Franca, Rusia apo Kina.

Autoriteti Palestinez, me qendër në Bregun Perëndimor, është aktualisht një shtet vëzhgues jo-anëtar në OKB – një pozicion i dhënë nga Asambleja e Përgjithshme prej 193 anëtarësh në 2012./abcnews.al
Skip to toolbar