Negociatat? Votoni në sondazhin e Realstory.al

#NËRADAR


Kur na ndajnë dhe pak ditë nga vendimi i vendeve anëtare të Bashkimit Europian për negociatat, Realstory.al, fton qytetarët shqiptarë që të vazhdojnë të votojnë në sondazhin e hapur në faqen tonë, nëse BE do t`i hap negociatat Shqipërisë.


Vendet anatëre të Bashkimit Europian do të marrin vendimin, nëse do t`i thonë “Po” Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut për hapjen e negociatave për anëtarësim me BE. Shumica e vendeve anëtare kanë deklaruar votën “pro”, ndërsa tre vendet skeptike, Franca, Hollanda dhe Danimarka, ende janë të lëkundura për votën e tyre.

A do t'i hapen negociatat Shqipërisë në tetor?

Megjithatë, në një shkrim të Reuters të disa ditëve më parë, ku citohej një diplomat francez që deklaronte se “Franca ishte kundër negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut”, po në të njëjtin shkrim, citohej një diplomat i një vendi që ishte “pro” negociatave, se nëse tre vendet skeptike do dalin kundër, do të ishte zhgënjim për vendet e tjera të BE-së.  

“Kjo është shumë zhgënjyese për shumicën e vendeve anëtare. Besueshmëria jonë është në diskutim. Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria kanë bërë shumë. Po, mbetet shumë më tepër për të bërë, por hapja e bisedimeve për anëtarësim është vetëm hapi i parë, procesi do të zgjasë me vite dhe ata do të duhet të plotësojnë të gjitha kriteret para se të pranohen”, citon Reuters, diplomatin e vendit që është gati t`i thotë “po” Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut.

Gjermania merr situatën në dorë. Angela Merkel po punon për të bindur skeptikët e BE, që shprehen kundër negociatave, të paktën për këtë vit. Të dielën Merkel takon Macron, dhe gjasat janë që pas këtij takimi, Presidenti i Francës të ndryshojë qëndrim për negociatat. Nëse kapërcehet kjo pengesë, me gjasa as Hollanda dhe Danimarka nuk do të dalin nga rreshti, pavarësisht rezervave dhe kundërshtive që kanë./Realstory.al/