Bill Gates bën parashikimin e radhës për të ardhmen e njerëzimit

BOTA


Zhvillimi teknologjik po përparon në mënyrë të pandalshme në shoqërinë e sotme globale.

Një nga njerëzit kryesorë përgjegjës për tejkalimin e kufijve të inovacionit teknologjik, Bill Gates, kohët e fundit ka reflektuar mbi një nga zbatimet e reja të shkencës, inteligjencën artificiale (AI), për të cilën ai foli gjerësisht në një artikull në blogun e tij. Ai e lidh fillimisht këtë zhvillim me makinat autonome.


“Jemi në ditët e para të epokës autonome. Unë jam i padurueshëm për të parë mundësitë e reja”, parashikon ai nga Seattle në artikullin ku rrëfen zhvillimet e reja në sektorin e automobilave në vitet e ardhshme.

“Unë mendoj se do të arrijmë një pikë kthese me automjetet autonome në dekadën e ardhshme” – parashikon Gates për këtë lloj të ri automjeti, i cili nuk do të kërkojë ndërmjetësim njerëzor për të qenë në gjendje të qarkullojë. “Rregullat e qarkullimit rrugor do të ndryshojnë tërësisht” – thotë miliarderi.

Ai shpjegoi nivelet e drejtimit që ekzistojnë në makinat aktuale dhe ato që priten në të ardhmen e afërt. Nivelet 0 dhe 2 janë ato në të cilat qenia njerëzore ka kontroll të plotë të automjetit. Për sa i përket nivelit tjetër, Gates përshkruan në artikull se lloji i makinave i nivelit 3 tashmë është miratuar në SHBA, por në kushte të caktuara kufizuese.

Gates përmend ekzistencën e  makinave që nuk do të kenë fare timon: “Automjetet e nivelit 5 të së ardhmes  mund të mos kenë timon”, tha ai.
Skip to toolbar