Darka që do vendos për fatin e Brexit

Më të fundit


Kryeministrja e Britanisë së Madhe, Theresa May është ende në pritje të një përgjigje nga BE në lidhjet me shtyrjen e Brexit për arritjen e një marrëveshje. Edhe pas takimeve individuale me Merkel dhe Macron, May ende nuk arriti të merrte një përgjigje në lidhje me të.

Udhëheqësit e BE po zhvillojnë një darkë në Bruksel ku do të diskutojnë dhe do të vendosin të ardhmen e saj.


Paaftësia e Britanisë së Madhe për të rënë dakord në nivel politik se si dëshiron të largohet nga BE ka shkaktuar që koha përfundimtare e Brexit, 12 prill, të shtyhej. May ka kërkuar 30 qershorin si afat përfundimtar, duke i lejuar Mbretërisë së Bashkuar pak më shumë kohë për t’u larguar me një marrëveshje.

Afati i fundit i Brexit, 12 prill, u vendos për shkak se është pika më e fundit në të cilën Mbretëria e Bashkuar duhet të deklarojë synimin e saj për të qëndruar në zgjedhjet parlamentare evropiane apo jo. Nëse Mbretëria e Bashkuar është ende një shtet anëtar i BE më 23 maj, atëherë ajo duhet të fusë kandidatët në atë sondazh dhe do të ketë të drejta të barabarta në çdo projekt të BE. Mirëpo kritikët e Brexit kanë thënë se nëse Britania e Madhe mbetet e mbërthyer në BE në këtë pikë, atëherë ajo do të “bëhet një kalë troje brenda BE-së”.
Skip to toolbar