Kuvendi, rezolutë për negociatat: Dialog për reformat

#NËRADAR


Deputetet Rudina Hajdari dhe Senida Mesi propozojnë një Rezolutë për “Çeljen e negociatave për anëtarësim të Shqipërisë me Bashkimin Europian”. Dy deputetet hartuese të Projektrezolutës, kërkojnë që “Kuvendi të vijojë me intensitet punën e tij në përmbushje të detyrimeve që rrjedhin nga Kushtetuta, Rregullorja e tij si dhe ligjet në fuqi përsa i përket në veçanti procesit të integrimit në Bashkimin Europian”.

Ndërsa më tej, kërkohet që “Reforma në Drejtësi, administrata publike, lufta kundër kundër korrupsionit, apo Reforma Zgjedhore”, të jenë prioritet i punës së Kuvendit.  Projektrezoluta kërkon që në kuadër procesit të integrimit, “Kuvendi të angazhohet në zbatimin e reformave”. Veç Kuvendit, Projektrezoluta i drejtohet dhe vendeve anëtare të Bashkimit Europian, të cilat në datat 17-18 tetor, do të vendosin për hapjen e negociatave për anëtarësim të Shqipërisë me Bashkimin Europian.


Po cilat janë 10-të pikat që përmban Rezoluta, dhe që kërkohen të shqyrtohen në Parlament?

Në pikën e parë, Kuvendi duhet të “Vlerësojë raportin e Komisionit Europian dhe rekomandimet e tij për reformat e mëtejshme në kudër të procesit të integrimit”. Një tjetër pikë është “vlerësimi i rolit të tij në drejtimin e zhvillimit të dialogut gjithëpërfshirës, mbështetur në parimet demokratike, brenda kuadrit kushtetues dhe institucional mbi çështjet e integrimit”, ndërsa inkurajon “rolin e mëtjeshëm në mbikëqyrjen e reformave integruese të vendit”,

Një ndër pikat kryesore, është ajo që shpreh “mbështetjen e Reformës në Drejtësi, dhe inkurajon institucionet përgjegjëse për ngritjen e organeve të reja të sistemit të drejtësisë, SPAK, BKH, Gjykata Kushtetuese, etj”. Ndërsa, në pikën 6 të Projektrezolutës, kërkohet “nga organet ligjzbatuese rezultate konkrete në luftën kundër korrupsionit, krimit të organizuar dhe të drejtave të njeriut”.

Gjithashtu, Projektrezoluta, kërkon angazhim për reformën zgjedhore, vullnetin politik për të bashkëpunuara për këtë dhe të tjera reforma, ndërsa në fund, shprehet “inkurajimi i vendeve anëtare të Bashkimit Europian që në takimin e ardhshëm të Këshillit të Europës të shprehin vullnetin e tyre për çeljen e negociatave të Republikës së Shqipërisë me Bashkimin Europian”, përfundojnë 10-të pikat e Projektrezolutës.

Nisur nga sa më sipër, kërkesat e Projektrezolutës për “çeljen e negociatave të Shqipërisë me BE”, janë as më shumë dhe as më pak, “detyrat” e lëna nga Bundestagu gjerman, që i tha “Po” Shqipërisë për negociatat në datën 27 shtator. /Realstory.al/

Rezoluta e plotë:
Skip to toolbar