“Gjermania do hapjen e negociatave tani dhe jo në vjeshtë, për Shqipërinë”

AKTUALITET


Gazeta gjermane Frankfurter Allgemeine Zeituntg ka publikuar të mërkurën një artikull për çelen e negociatave të Shqipërisë me BE-në.

Në shkrim raportohet se Bashkimi Europian dëshiron të shtyjë hapjen e negociatave të pranimit në BE me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. “Do të jetë tetor, derisa të merret një vendim”, është shprehur kryetari i Komitetit të Bundestagut të Evropës, Gunther Krichbaum.


Ndërsa Ministri i Shtetit në Ministrinë e Jashtme, Michael Roth (SPD), nga ana tjetër, kërkon që negociatat të hapen sa më shpejt. “Tani është në dorën e BE-së për të ofruar”, shkruan Roth në një postim për “Frankfurter Allgemeine Zeitung”. “Ne i qëndrojmë fjalës dhe duhet të mbajmë zotimet tona. Në Maqedoninë Veriore dhe në Shqipëri “progresi i prekshëm” është bërë”, është shprehur ai.

Të mërkurën, Komisioni i BE synon të rekomandojë hapjen e negociatave të pranimit me të dy vendet e Ballkanit. Komisioneri përgjegjës Johannes Hahn ka thënë që në prill se ai priste një vendim pozitiv nga autoritetet e Brukselit pas zgjedhjeve evropiane. Vendimi përfundimtar, megjithatë, qëndron në dorën e  vendeve anëtare të BE dhe mund të merret më 18 qershor në një takim të ministrave europianë në Luksemburg.

Në Gjermani, megjithatë, Bundestagu duhet të japë dritën jeshile – dhe kjo është e mundur vetëm nëse grupi parlamentar CDU / CSU e miraton. Hapja e negociatave për anëtarësim shihet në mënyrë kritike, veçanërisht në Holandë, Danimarkë dhe Francë.
Skip to toolbar