Gjermania rrëzon Metën: Kushtetuesja, kushti i Bundestagut

POLITIKË


Emërimi i dy anëtareve të reja nga Kuvendi për Gjykatën Kushtetuese, Elsa Toska dhe Fiona Papajorgji, është përshëndetur edhe Ambasada Gjermane. Ambasadori Zingraf tha se krijimi i Gjykatës Kushtetuese është kusht i Bundestagut pasi funksionimi i saj është mjaft i rëndësishëm për sundimin e ligjit dhe drejtësisë. Ambasadori bëri thirrje që të gjithë aktorët politik të marrin përgjegjësitë e tyre dhe të mos humbasin fokusin, që është ngritja e Gjykatës Kushtetuese.

Në rrugën drejt një Gjykate Kushtetuese funksionale është e rëndësishme, që të gjithë aktorët të marrin përgjegjësitë e tyre në emërimin e gjykatësve kushtetues dhe të mos humbin fokusin. Ne përshëndesim vendimin e sotëm të parlamentit shqiptar. Bundestag-u Gjerman e ka theksuar në vendimin e tij të datës 26 shtator 2019 se sa e rëndësishme është rivendosja në funksionalitet e Gjykatës Kushtetuese edhe për procesin e përafrimit të Shqipërisë me BE-në. Gjermania do të vazhdojë ta mbështesë Shqipërinë në përforcimin e drejtësisë dhe shtetit ligjor”, shkruan ambasadori Zingraf.

Thirrja e Zingraf duket se bie për Presidentin Meta, i cili tentoi të bllokonte Gjykatën Kushtetuese ku kërkoi pezullim të procesit me arsyetimin se ai duhet të zgjidhte një anëtar e më pas Kuvendi e Gjykata e Lartë, dhe nuk mund të zgjidhte dy anëtarë njëherësh. Megjithatë drejtësia e re e ka zgjidhur këtë situatë për të shmangur bllokimet duke lënë një afat kohor prej 30 ditësh dhe se nëse organi kompetent nuk vendos zgjidhet automatikisht i pari në listë, si në rastin e Arta Vorpsit.Skip to toolbar