Gjermania: Përdoreni “JO”-në si nxitje për zhvillimin e reformave

POLITIKË


Gjermania e do Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut pjesë të BE-së, ndërsa thekson se “jo” e marrë më 18 tetor ta shohin si një nxitje për të ecur përpara me reformat e mbetura.  Grupi parlamentar CDU/CSU thekson se të dy vendet shumë shpejt do jenë pjesë e BE, ndërsa shtojnë se miratimi i kushteve të vendosura nga Bundestagu në shtator do të largojë çdo shqetësim francez, holandez apo danez të mbetur.

Rruga për në Bashkimin Europian mbetet e hapur për Shqipërinë dhe Maqedoninë. Të dy vendet duhet të vazhdojnë përpjekjet e tyre për reforma. Nëse të dy vendet vijojnë kursin e reformave, Parisi nuk mund të bllokojë dot negociatat për herë të dytë” shkruhet në reagimin e nënkryetarit të grupit parlamentar të CDU / CSU Johann Wadephul dhe relatori përgjegjës Christian Schmidt .


Wadephul shprehet se vendet ta shfrytëzojnë vendimin negativ për nxitje të mëtejshme të punës për zhvillimin e demokracinë ne vend. “Unë u bëj thirrje të dy vendeve të kapin votën negative të Këshillit Evropian, si një nxitje për të vazhduar të gjitha përpjekjet e reformës. Nëse këto do të ndiqeshin, dyshuesit do të forcoheshin. Nëse të dy vendet mbeten në kurs, Paris nuk do të jetë në gjendje të ndalojë negociatat e pranimit për herë të dytë. Bundestag është në ndjekje të axhendës së reformës për vendimin e saj. Gjermania qëndron për një perspektivë evropiane të Ballkanit Perëndimor .”

Ndërsa Christian Schmidt shprehet se vendimi negativ të rishikohet sa më shpejtë nga BE, pasi të dy shtetet e kanë vendin në familjen europaine dhe arritjet e tyre duhen vlerësuar. “Vendimi negativ i Këshillit Evropian duhet të rishikohet menjëherë. Lidhja e Maqedonisë Veriore dhe Shqipërisë me Bashkimin Evropian nuk duhet të bllokohet. Ne mbajmë bindjen se për të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, ka një vend në Bashkimin Evropian nëse ato i plotësojnë kriteret. Kjo përfundimisht përfshin fillimin e procesit të regjistrimit. Vendet e Ballkanit Perëndimor kanë të drejtë të shohin veten dhe arritjet e tyre – deri në një ndryshim në emrin e shtetit ose një reformë gjithëpërfshirëse të gjyqësorit – dhe të punojnë së bashku në deficitet e mbetura. Vendimi i kushtëzuar i Bundestagut të Shtatorit, i cili përcakton kushte të qarta për hapjen e negociatave të pranimit, duhet të tregojë gjithashtu rrugën e miratimit për shqetësimet franceze, holandeze dhe daneze. Nëse BE nuk kujdeset për Ballkanin Perëndimor, fuqitë e tjera do ta bëjnë atë sferën e tyre të ndikimit. Askush nuk e dëshiron atë”

Reagimi i grupit të CDU/CSU u bë i njohur përmes një twitter-i të kreut të grupit parlamentar të PS, Taulant Balla.
Skip to toolbar