Haradinaj mban taksën, Serbia dhe Bosnja nisin kërcënimet

KOSOVA


Vendosja e taksës 100 % nga kryeministri Haradinaj për produktet serbe dhe ato të Bosnjë Hercegovinës është kundërshtuar me forcë nga ndërkombëtarët dhe ka qenë edhe objekt debatesh të nxehta në politikën shqiptare.

Ndërsa Haradinaj duket të mos ndryshojë nga qëndrimi i tij, Bosnja dhe Serbia kanë vendosur t’i kundërpërgjigjen kësaj mase.


Ministri serb i Tregtisë, Rasim Lajiç si dhe ministri i Tregtisë dhe Marrëdhënieve Ekonomike i Bosnjës dhe Hercegovinës, Mirko Sharoviç i kanë dhënë afat Kosovës deri më 1 Korrik për të rishikuar edhe një herë vendimin e saj, datë e cila përkon me takimin e liderëve të Ballkanit Perëndimor në Paris. Të dy ministrat deklaruan se do të koordinojnë aktivitetet dhe do marrin masa të ashpra për të rritur presionin ndaj Kosovës për të shfuqizuar taksën.

Që pas vendosjes së taksës 100 % humbja në sektorin ekonomik për Serbinë dhe Bonjë Hercegovinën kanë qenë tepër të mëdha. Periudha 21 nëntori 2018 deri më 21 maj 2019, ka shënuar humbje për Serbinë me 189,5 milionë euro ose 80 % më pak mallra në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, ndërsa Bosnja ka shënuar rënie të dërgimit të mallrave në Kosovë prej 97 % ose 27 milionë euro më pak.
Skip to toolbar