Kryediplomati grek: Respektoni minoritetin që të merrni negociatat

POLITIKË


Kryediplomati grek, Jorgos Katrougalos, ka pritur në një takim përfaqësues të minoritetit grek në Shqipëri, ish deputetin e LSI Vangjel Tavo dhe kryetarin e Partisë Bashkimi për të Drejtat e Njeriut Vangjel Dule, ku ka deklaruar se Shqipëria duhet të respektojë minoritetin që të përfitojë negociatat. Sipas qeverisë greke pa u respektuar të drejtat e minoritetit në Shqipëri nuk ka çelje në negociatave. “Mospranimi nga ana e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve i kandidaturës së Fredi Beljerit për kryetar të Bashkisë së Himarës sipas Athinës zyrtare, është i pabazuar në ligj”, deklaroi Katrogalos. Ministri i Jashtëm theksoi gjithashtu mbështetjen aktive të Greqisë për të mbrojtur të drejtat pronësore të grekëve në Shqipëri, sipas të drejtës evropiane dhe ndërkombëtare. Në këtë kontekst dhe pas publikimit të vendimeve të fundit të Qeverisë Shqiptare, Greqia pret diçka të shpejtë dhe efikase për të lejuar minoritarët të regjistrojnë pronat e tyre, pasi shumë prej tyre janë duke u përpjekur pa sukses për dekada të tëra.

Theksi i veçantë nga ana e kryediplomatit grek u vu në regjistrimin e popullsisë ne vitin 2020, i cili duhet të garantojë të drejtën për vetëdeklarim. Athina zyrtare mbështet të drejtën e vetëdeklarimit të lirë të anëtarëve të minoritetit grek në të gjithë territorit e Republikës së Shqipërisë.

Skip to toolbar