Kundërsulmi i Izraelit, BBC: Çfarë pritet të bëjë Irani tani e tutje?

BOTA


BBC

Një kundërsulm i raportuar izraelit ndaj sulmeve të paprecedentë të Iranit ndez pyetjen tjetër urgjente: çfarë do të bëjë Irani më pas?


Presidenti i Iranit, Ebrahim Raisi, ishte zotuar se “edhe pushtimi më i vogël” nga Izraeli do të sillte një përgjigje “masive dhe të ashpër”.

Ky është një territor i paeksploruar në një histori të mbushur me luftëra në hije dhe sulme të fshehta midis dy shteteve me armiqësi të vazhdueshme zyrtare.

Krerët ushtarakë të Iranit kanë folur për një “ekuacion të ri” që kur sulmet ajrore të Izraelit më 1 prill në kompleksin e tij diplomatik në Damask vranë shtatë zyrtarë të Korpusit të Gardës Revolucionare Islamike, duke përfshirë komandantin e saj më të lartë në rajon.

Teherani thotë se doktrina e tij e vjetër e “durimit strategjik”, për të luajtur një lojë më të gjatë kur sulmohen asetet dhe individët e tij, ka përfunduar.

Tani në fuqi është “parandalimi strategjik” – një gatishmëri për të goditur fort dhe menjëherë.

Në këto orë të para fatale, zyrtarët iranianë flasin për një sulm jo të drejtpërdrejtë, pa dëme. Lëvizja e tyre e radhës mund të varet nga mënyra se si ata shohin ata këtë sulm të fundit në këtë spirale hakmarrëse.
Skip to toolbar