Moderna: Vaksina jonë vepron ndaj varianteve të reja të Covid-19

CORONAVIRUSVaksina e Modernas ndaj Covid-19 duket se funksionon kundër varianteve të reja infektive të virusit pandemik të gjetur në Mretërinë e Bashkuar dhe Afrikën e Jugut, thonë shkencëtarët nga kompania farmaceutike amerikane.

Testet e hershme laboratorike sugjerojnë që antitrupat e shkaktuar nga vaksina mund të njohin dhe luftojnë variantet e reja. Nevojiten më shumë studime për të konfirmuar se kjo është e vërtetë, për njerëzit që tashmë janë vaksinuar, shkruan BBC.


Variantet e reja janë përhapur shpejt në një numër vendesh. Ata kanë pësuar ndryshime ose mutacione, që do të thotë se ato mund të infektojnë qelizat njerëzore më lehtë sesa versioni origjinal i koronavirusit, kur filloi pandemia.

Ekspertët mendojnë se lloji i ri virusit në Mbretërinë e Bashkuar, i cili u shfaq në shtator, mund të jetë deri në 70% më i transmetueshëm.