Nisin diskutimet për vendosjen e një takse globale për miliarderët

BOTA


Zyrtarët financiarë nga ekonomitë më të mëdha të botës filluan bisedimet këtë javë për futjen e një takse minimale globale për miliarderët, dy vjet pasi një marrëveshje historike tregoi se bota mund të veprojë së bashku për të vendosur një normë minimale tatimore prej 15 për qind për kompanitë shumëkombëshe.

Sipas Observatorit Tatimor të BE-së, super të pasurit në vendet e mëdha paguajnë shumë më pak taksë mbi të ardhurat sesa njerëzit e zakonshëm dhe pasuria e tyre mezi tatohet në një maksimum prej 0.5 për qind, raporton CNN.


Praktikat që variojnë nga evazioni i paligjshëm fiskal deri te shfrytëzimi i zbrazëtirave në sistemet tatimore ose thjesht lëvizja në vende me norma më të ulëta tatimore po i privojnë qeveritë nga të ardhurat e nevojshme dëshpërimisht në një kohë të borxhit në rritje.

Dhe raporti i Oxfam-it të muajit të kaluar deklaroi se “në vendet më të mëdha, duke përfshirë Brazilin, Francën, Italinë, Britaninë e Madhe dhe SHBA-në, super të pasurit paguajnë një normë tatimore efektive më të ulët se punëtori mesatar”.

Sipas Oxfam, pothuajse 80 për qind e miliarderëve në botë jetojnë në anëtarët e Grupit 20.

Mbikëqyrja e taksave e BE-së ka propozuar një taksë minimale globale prej dy për qind mbi pasurinë neto të miliarderëve, vlerën e aseteve të tyre pas zbritjes së borxheve të tyre, të cilat sipas tij mund të gjenerojnë 250 miliardë dollarë të ardhura vjetore. Kjo është e barabartë me gjysmën e fondeve të nevojshme nga vendet afrikane çdo vit për kalimin në burime më të pastra të energjisë.

Arritja e një marrëveshjeje të tillë në Grupin 20, i cili përfshin Shtetet e Bashkuara, Bashkimin Evropian, Kinën, Indinë, Brazilin, Arabinë Saudite dhe Argjentinën, ndër të tjera, do të jetë e vështirë dhe mund të marrë një kohë shumë të gjatë./abcnews.al
Skip to toolbar