Pranoi efektet anësore, AstraZeneca fillon tërheqjen e vaksinës së saj kundër COVID

BOTA


AstraZeneca ka filluar tërheqjen në mbarë botën të vaksinës së saj Covid-19 për shkak të një “tepricash të vaksinave të përditësuara në dispozicion” që synojnë variante të reja të virusit.

Njoftimi vjen pasi më 7 maj, Agjencia Evropiane e Barnave lëshoi ​​një njoftim se vaksina nuk është më e autorizuar për përdorim. Në një deklaratë, AstraZeneca tha se vendimi u mor sepse tani ka një shumëllojshmëri të vaksinave më të reja në dispozicion që janë përshtatur për të synuar variantet e Covid-19.


Kjo kishte çuar në një rënie të kërkesës për vaksinën AstraZeneca, e cila nuk po prodhohet më ose nuk po furnizohet më. “Sipas vlerësimeve të pavarura, mbi 6.5 milionë jetë u shpëtuan vetëm në vitin e parë të përdorimit dhe mbi 3 miliardë doza u furnizuan globalisht”, thuhet në deklaratë. Vende të tjera tashmë kanë ndaluar furnizimin me vaksinën.

AstraZeneca ndryshoi emrin e vaksinës së saj kundër Covid në Vaxzevria në vitin 2021. Vaksina u autorizua për përdorim tek personat e moshës 18 vjeç e lart, e dhënë në dy injeksione, zakonisht në muskulin e krahut të sipërm, me një distancë prej rreth tre muajsh.

Vaxzevria përbëhet nga një virus tjetër i familjes së adenoviruseve i modifikuar për të përmbajtur gjenin për prodhimin e një proteine ​​nga SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19. Vaksina nuk përmban vetë virusin. Megjithëse vaksina u zbulua se ishte e sigurt dhe efektive në përgjithësi, ajo mbartte rrezikun e një efekti anësor të rrallë, por serioz, të njohur si trombozë me trombocitopeni, ose TTS. Sindroma e rrallë ndodhi në rreth dy deri në tre persona për 100.000 që ishin vaksinuar me vaksinën Vaxzevria./ The Guardian 
Skip to toolbar