Rritet rreziku nga demenca/ Britani, studimi: Diabeti, ndotja e ajrit dhe alkooli, faktorë rreziku

BOTA


Diabeti, ndotja e ajrit dhe konsumimi i alkoolit mund të jenë faktorët më të mëdhenj të rrezikut për demencën. Në një studim të ri, të zhvilluar nga universiteti i oksfordit, krahasohen faktorët e rrezikut për demencën, e cila karakterizohet nga dëmtimi i kujtesës, të menduarit dhe arsyetimit.

Studiuesit analizuan se si këta faktorë duket se ndikojnë në disa zona të trurit që tashmë janë veçanërisht të prekshme ndaj sëmundjes së Alzheimerit dhe skizofrenisë. Ata hetuan ndikimet gjenetike dhe të modifikueshme në këto pjesë të brishta të trurit duke parë skanimet e rreth 40 mijë personave mbi 45 vjeç në Mbretërinë e Bashkuar.


Këto zona të pambrojtura të trurit zhvillohen gjatë adoleshencës dhe ndihmojnë trurin të përpunojë dhe integrojë copëza informacioni në modalitete të ndryshme, në shqisa të ndryshme.

Studimi shqyrtoi 161 faktorë rreziku. Diabeti, ndotja e ajrit dhe konsumimi i alkoolit ka secili një efekt që është rreth dy herë më i madh se faktorët e tjerë kryesorë të rrezikut. Faktorët e ardhshëm kryesorë të rrezikut janë gjumi, pesha, pirja e duhanit dhe presioni i gjakut.

Më shumë se 55 milionë njerëz vuajnë nga demenca në mbarë botën dhe kjo shifër pritet të rritet në 153 milionë deri në vitin 2050, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.
Skip to toolbar