Rusia dhe Ukraina akuzojnë njëra-tjetrën për përdorimin e armëve kimike

BOTA


Ukraina dhe Rusia kanë akuzuar njëra-tjetrën për përdorimin e toksinave të ndaluara në fushën e betejës.

Organizata për Ndalimin e Armëve Kimike (OPCW), e cila ndodhet në Hagë, tha se të gjitha akuzat ishin “të pamjaftueshme të vërtetuara”. “Situata mbetet e paqëndrueshme dhe jashtëzakonisht shqetësuese në lidhje me rishfaqjen e mundshme të përdorimit të kimikateve toksike si armë.”


Në lidhjet me akuzat asnjëra palë nuk i ka kërkuar OPCW-së të hetojë përdorimin e supozuar të armëve kimike. Javën e kaluar, Rusia mohoi akuzat nga SHBA se kishte përdorur agjentin mbytës kloropicrin kundër trupave ukrainase dhe kishte përdorur agjentë të kontrollit të trazirave “si një metodë lufte”.

Sipas Konventës për Armët Kimike, çdo kimikat toksik i përdorur me qëllim të dëmtimit ose vdekjes konsiderohet armë kimike.
Skip to toolbar