Shmanget rreziku i falimentit, arrihet marrëveshja për borxhin në SHBA

BOTA


Kongresi amerikan ka miratuar  marrëveshjen për heqjen e kufirit të huamarrjes së vendit, disa ditë përpara se ekonomia më e madhe në botë të mund të mos paguajë borxhin e saj.

Masa dypartiake u përshpejtua në Senat me një votim 63-36, një ditë pasi liroi Dhomën e Përfaqësuesve të SHBA. Presidenti Joe Biden ka thënë se do ta miratojë masën në ligj. Nënshkrimi i tij në faturë do të kursejë SHBA-në nga një dështim katastrofik në borxhin e saj prej 31.4 trilion dollarësh.


Vendi parashikohet të kapërcejë tavanin aktual të borxhit të hënën më 5 qershor. Një mospagim do të kufizonte aftësinë e qeverisë për të marrë hua më shumë para ose për të paguar të gjitha faturat e saj.

Në seancën e së enjtes mbrëma, projektligji kaloi me mbështetjen e 44 demokratëve dhe 17 republikanëve, plus dy të pavarur. 60 vota u kërkuan për të miratuar masën në një dhomë me 100 vende që demokratët e kontrollojnë ngushtë.

Senati në fakt miratoi projektligjin që kishte kaluar tashmë në Dhomën e Përfaqësuesve, rezultat i negociatave të gjata midis Presidentit Joe Biden dhe kampit republikan dhe që do t’i lejojë Uashingtonit të respektojë pagesat e tij deri në fillim të vitit 2025.
Skip to toolbar