Si ja doli Greqia të kthejë rrugën më vdekje-prurësë në më të sigurtën në vend

Më të fundit


Lugina e Tempit ishte një prej rrugëve më të rrezikshme në territorin e Greqisë, por tani është më e sigurta në vend. Sektori verior i rrugës nacionale A1 përfundoi plotësisht para dy vitesh. Rruga lidh Selanikun me Athinën.

Tre tunele të reja dhe ura të shumta kanë zëvendesuar rrugën e vjetër që përshkonte malet. Aksidentet të shumta me pasojë vdekje kanë ndodhur në këtë aks përgjatë dekadave të fundit, ku mesatarisht çdo vit ndodhnin mesatarisht 1 deri në 2 aksidente tragjike.


Në këtë rrugë gjatë vitit 2004, 21 studente u vranë gjatë një aksidenti automoblistik.

Drejtuesi i kamionit Athanasios Bliatsios, i vlerëson pozitive investimet në këtë aks rrugor. “Rruga tashmë ka shumë avantazhe. Ajo është me sigurt. Që prej hapjes së tuneleve për përdoruesit, shumica e rreziqeve në këtë sector janë zhdukur pothuajse fare”, shprehet ai.

Projekti që u mbështet nga Politikat e Kohezionit të Bashkimit Europian,  ai synon kompletimin e objektivit për uljen ekstreme të aksidenteve në këtë zonë. Infrastruktura e re është integruar më trajktoren europiane “Rruga E74”, e cila ndërlidh Norvegjinë me me jugun e Greqisë.

Përgjatë krizës ekonomike që Greqia kaloi, punimet në këtë rrugë u zgjatën përtej parashikimeve, ato duhet të kishin mbaruar në vitin 2008, ndërkohë që konkretisht mbaruan në vitin 2017.  Megjithatë, infrastruktura e re i ka dhënë një shtysë ekonomisë lokale, duke rritur ndjeshëm fitimet prej transportit.

Tunelet “Tempi” me gjatësi 11 kilometra, të survejuar përmes një teknologjie të lartë dhe modern, ndihmojnë në monitorimin e çdo të papriture përgjatë rrugës. Ky sistem është i integeruar plotëisht me qendrën e menaxhimin të trafikut që operon 24 orë në 24. 

Levizja e automjeteve në këtë aks është rritur ndjeshëm gjatë dy viteve të fundit. 18% më shumë automjete, ose 11,000 të tillë përshkojnë rrugën brenda një dite të vetme, 26% prej të cilave janë kamionë tregëtar dhe autobuzë.
Skip to toolbar