Të gjithë po luftojnë si të mos bëjnë qeverinë (përveç Vjosës)

AKTUALITET


Nga Mero Baze

Kuvendi i Kosovës zgjodhi sot  Glauk Konjufcën, kryetar të Kuvendit të Kosovës, pas dështimit të bisedimeve mes LDK-së e Vetëvendosjes për formimin e qeverisë së re. Kryetari i ri i Kuvendit u zgjodh pa marrëveshje, i propozuar nga Vetëvendosja dhe i votuar nga LDK si kryetar pakice, edhe pse nuk kishte miratimin paraprak të saj.


Zhvillimi i ri i hap rrugë formalisht ngritjes së institucioneve, por realisht, më shumë se sa një përgatitje për të qeverisur, duket si fillimi i një procesi për të mos marrë përgjegjësi për qeverisjen dhe shkuarjen në zgjedhje të reja.

Fakti që LDK nuk e bllokoi zgjedhjen e kryetarit të Kuvendit, edhe pse nuk kishte marrëveshje, është shenjë që tregon se LDK nuk dëshiron të jetë përgjegjëse për dështimin e marrëveshjes, që mund të çojë vendin në zgjedhje të reja.

Në këtë mënyre, ajo po përpiqet të ekspozojë Vetëvendosjen si një forcë politike që kërkon gjithë pushtetin, dhe nuk ka aftësi për kompromise.

Nga ana tjetër, Vetëvendosja e bëri fakt të kryer zgjedhjen e kryetarit të Kuvendit, pasi duket më e interesuar të çojë vendin në zgjedhje të reja, duke provokuar LDK-në, se sa të ulet të qeverisë me ta.

Formalisht presidenti Thaçi i jep nesër mandatin e kryeministrit Albin Kurtit, i cili ose do formojë një qeveri vetëm me Vetëvendosjen, pra qeveri pakice, të cilën ironikisht mund ta votojë sërisht LDK, ose do ta dorëzojë mandatin tek LDK, si parti e dytë.

Këtu ka një debat ligjor dhe politik.

Kujt duhet t’ia japë mandatin e dytë Hashim Thaçi, Isa Mustafës, apo Vjosa Osmanit?

Duke qenë se bëhet fjalë për mandatin e kryeministrit, LDK ka pasur kandidate për kryeministre Vjosa Osmanin, ndaj mandatin e kryeministrit, nëse i vjen radha për këtë LDK-së, presidenti duhet t’ia japë Vjosa Osmanit, dhe jo Isa Mustafës.

Qytetarët votuan LDK-në e Vjosa Osmanit, dhe jo LDK-në e Isa Mustafës, votuan të kenë kryeministre Vjosa Osmanin. Injorimi dhe izolimi i saj pas zgjedhjeve, është një delegjitimim i mandatit real që qytetarët i dhanë LDK-së.

Ndaj në këtë pike, presidenti Thaçi ka detyrim ligjor dhe politik, t’ia ofrojë mandatin Vjosa Osmanit, pasi ajo ka qenë e mandatuara për kryeministre nga LDK.

Ajo ndoshta e gjen në raundin e dytë gjuhën për një qeveri të re, ndoshta dhe me Vetëvendosjen, apo me të tjerë, por së paku ka një mandat moral për ta bërë këtë.

Kjo do të vërë në provë dhe Albin Kurtin, i cili  prej sot, nuk po kërkon rrugë si të qeverisë, por po kërkon si të shkojë në zgjedhje të reja.

Provokimi që bëri në Kuvend duke paraqitur pa marrëveshje Glauk Konjufcën për kryetar Kuvendi, ishte shpresa e parë që të rrëzohej ende pa nisur Kuvendi.

Kjo nuk ndodhi falë taktikës së LDK. Tani, para se të shkohet në zgjedhje, duhen vënë në provë jo vetëm Albin Kurti, por dhe Vjosa Osmani.

Kjo do të zbuloj realisht, nëse Albin Kurti është po aq i vjetër sa Isa Mustafa ndaj saj, apo do t’i hapë rrugë komprosit, që mund të ndryshojë dhe LDK-në, edhe Kosovën.

Nxitimi i tij  për t’u shpallur fitimtar pa fituar shumicën, dhe aq më tepër, mungesa e artit të kompromisit për qeverinë e re, në fakt e vjetëruan fitoren e tij, ende pa e shijuar.

Tani durimi i tij për të pranuar kandidaten tjetër për kryeministre, për të respektuar votën për ndryshim të qytetarëve, do të dëshmojë nëse ai ka pasur synim ndryshimin, apo pushtetin.
Skip to toolbar