Estonia do të lejojë përdorimin e fondeve të ngrira ruse për dëmet e luftës në Ukrainë

BOTA


Parlamenti i Estonisë miratoi një propozim që lejon përdorimin e fondeve të ngrira ruse për të paguar kompensimin për dëmet e luftës në Ukrainë, njoftoi këtë të mërkurë Ministria e Punëve të Jashtme të vendit baltik.

“Ne kemi bërë një hap të madh drejt krijimit të një precedenti që Evropa mund të ndjekë,” tha Ministri i Jashtëm Margus Cahkna, raportoi Reuters.


Më 8 maj, ambasadorët e vendeve anëtare të Bashkimit Evropian arritën një marrëveshje në parim që të ardhurat nga fondet e ngrira ruse të përdoren për ndihmën ushtarake për Ukrainën, njoftoi Presidenca belge e BE-së.

“Ato para do të përdoren për të mbështetur rimëkëmbjen dhe mbrojtjen ushtarake të Ukrainës në kontekstin e agresionit rus”, njoftoi presidenca belge në platformën X (Twitter).

Në shkurt, Këshilli i Bashkimit Evropian miratoi një rezolutë që ofron një bazë ligjore për përfitimin nga asetet e ngrira ruse që do të përdoren për Ukrainën, sipas njoftimit të Këshillit.

Në atë kohë, u tha se Këshilli mori një vendim që depozituesit qendrorë, të cilët mbajnë aktive të Bankës Qendrore Ruse me vlerë më shumë se një milion euro, duhet të llogarisin veçmas për bilancet e jashtëzakonshme të parave të akumuluara si rezultat i masave kufizuese të BE-së, si dhe pasi këto të ardhura duhet t’i mbajnë në llogari të veçanta.

Më 20 prill, Kongresi Amerikan miratoi një ligj me të cilin fondet e ngrira ruse në vlerë prej 8.1 miliardë dollarë do të dërgohen si ndihmë në Ukrainë.

Që nga fillimi i luftës në Ukrainë, vendet anëtare të BE-së dhe vendet e G7 kanë ngrirë rreth gjysmën e rezervave valutore të Rusisë, në shumën prej rreth 300 miliardë euro, me rreth 200 miliardë të vendosura në BE, kryesisht në llogaritë e Belgjikës. Kompani që ofron shërbime financiare Euroclear.

Moska paralajmëroi më parë se do t’i përgjigjet një vendimi të mundshëm të BE-së për të dërguar fitime nga fondet e ngrira të Rusisë në Ukrainë./abcnews.al
Skip to toolbar