Gjykata e Lartë drejt krijimit, në garë 21 kandidatë

Më të fundit


Gjykata e Lartë prej kohësh është në ngërç duke funksionuar vetëm me dy anëtarë, pasi të tjerët nuk arritën dot të kalonin procesin e vettingut ose dhanë dorëheqjen duke u larguar përfundimisht nga drejtësia. Ngritja e saj është jetike për drejtësinë dhe kjo është theksuar disa herë edhe nga ndërkombëtarët, që ky institucion të nis punën e tij sa më parë. Më herët edhe Kryetarja e KLGJ, Naureda Llagami tha se kjo gjykatë do të jetë funksionale në shtator, ndërsa hapi edhe garën për përcaktimin e anëtarëve jo-gjyqtarë në Gjykatën e Lartë. Kriteri kryesor ishte që kandidatët të mos ketë mbajtur poste politike në 10 vitet e fundit dhe duhet të jenë juristë me së paku 15 vjet eksperiencë.


Gara e hapur më 9 korrik për të plotësuar vendet vakante u mbyll më 24 korrik dhe në të aplikuan plot 21 kandidatë, nga ku do të zgjidhen 4 prej tyre dhe më pas do t’i çohen presidentit Meta për dekretim.

Lista e plotë e kandidatëve u bë publike nga Report TV që numëron 21 kandidatë jo-gjyqtarë që mund të jenë të jenë juristë, prokurorë, ish prokurorë. Në garë për anëtarë jo–gjyqtarë të Gjykatës së Lartë janë:


Sergjio Mazreku

Ndue Pjetra

Ergys Misha

Jetmira Rragami

Aldona Sulaj

Jordan Daci

Lindita Troja

Alma Loci

Hermina Albunesa

Rezarta Melo

Agron Lamaj

Ervin Pupe

Theodhor Sollaku

Irena Nino

Vjosa Bodo

Shaqir Hasanaj

Kestrin Kato

Sokol Sadushaj

Ilir Panda

Ardita Buna

Anton Lleshaj

Nga këto kandidatë do të zgjidhen vetëm 4 emra ose 1/5 e trupës prej 19 anëtarësh të Gjykatës së Lartë. Aktualisht, Gjykata e Lartë ka mbetur me vetëm dy anëtarë Xhezair Zaganjorin që ende nuk ka vendosur Kolegji i Posaçëm i Apelimit dhe Ardian Dvoranin, që kaloi vettingun.